Składniki:
- 4 filety z łososia ze skórą
- 8 dużych surowych krewetek
- pęczek szparagów
- 1 cytryna
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- mały pęczek bazylii
- 1 puszka anchois (30g)
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 pomidory
- 4 cienkie plasterki boczku wędzonego
Przygotowanie:
1. W dużej brytfance ułożyć filety z łososia, skórą do góry, i krewetki. Dorzucić szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców), posypać całość solą i pieprzem.
2. Cytrynę pokroić w ćwiartki, dołożyć do brytfanki skórką do dołu. Posypać drobno posiekaną chili i listkami bazylii. Skropić całość oliwą z anchois i dodać 4 porwane fileciki.
3. Dorzucić 4 nieobrane ząbki czosnku i pokrojone grubo pomidory.
4. Na wierzchu ułożyć plasterki boczku.
5. Wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill na ok. 10-12 minut – boczek powinien być chrupiący a ryba upieczona w środku
Wartości:
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html