Niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem niektórych substancji
Opracował lek. med. Marek Pietruszewski
--------------------------------------------------------------------------------
KREATYNA
działanie zwiększające masę mięsniową i zdolności wysiłkowe coraz bardziej krytkowane w publikowanych materiałach (Wagenmakers 1998).
Oczywistym ubocznym efektem jej stosowania jest zatrzymanie wody w organizmie, ze zwiększeniem masy ciała. Przy długotrwałym stosowaniu możliwe są zaburzeniua pracy serca, wątroby i nerek (Wagenmakes 1998, Cordain 1998, Pritchard, Karla 1998, Greenhalf 1998, Poortmans, Francaux 1998, Bolotte 1998, Mujika, Padilla 1997, Juhn 1998, Tarnopolsky 1998)
L-KARNITYNA
stosowanie preparatów karnityny (wg przegladu literatury fachowej dokonanej przez Wagenmakersa 1999), nie podnosi jej poziomu w komórkach i mięśniach i nie wskazuje udowodnionego działania w wysiłkach długotrwałych. Część sportowców osiąga lepsze wyniki po zaprzestaniu suplementacji karnityny.
Jej przedawkowanie prowadzi do osłabiania siły mięśniowej (Raczyńska 1996)
ROZGAŁĘZIONE AMINOKWASY (BCCA)
leucyna, izoleucyna i walina jako aminokwasy egzogenne muszą być spożywane z pokarmem. Mają zmniejszać uczucie zmęczenia na drodze ośrodkowej.
Na podstawie nowych badań można wykazać, że:
skracają czas przedłużonego wysiłku poprzez wzrost poziomu amoniaku we krwi, pogarszając koordynację i współdziałanie mózgu i mięśni poprzez narastające ich zmęczenie (Wagenmakers 1998, 1999). Działanie to obserwuje się w trakcie zwiększonej podaży aminokwasów, gdy dochodzi do nasilenia procesów oksydacyjnych (Raczyńska 1996),
duże dawki innych aminokwasów mogą działać toksycznie (Lemon 1991),
wywołują zwiększone wydalanie wody z moczem, nasilając odwodnienie i
mogą zwiększać utratę wapnia z organizmu (Raczyńska 1996)
ŚREDNIO ŁAŃCUCHOWE TRÓJGLICERYDY (MCT)
naturalne trójglicerydy zawarte w oliwie z oliwek i innych olejach roslinnych.
Obecne w składzie suplementów węglowodanowych mogą wywoływać: bóle kurczowe brzucha przeszkadzając w treningach i zawodach (Wagenmakers 1999)
SOLE KWASU MLEKOWEGO (formy chemiczne mleczanu) stosowane jako dodatek do napojów sportowych, aby zwiększyć zdolności wysiłkowe.
stosowane w większych ilościach wywołać mogą zaburzenia czynności przewodu pokarmowego (Wagenmakers 1998, 1999)
CHROM
niejasne i kwestionowane działanie zwiększające masę mięśniową i redukujące tkankę tłuszczową (Lukalski 1999)
KOFEINA
działa diuretycznie, nasilać może odwodnienie (Graham, Lawrence 1996). Podawana łącznie z dietą wysokowęglowodanową nie ma działania ergogenicznego.
(Opublikowane w Medicina Sportiva 1999, Vol. 3, Suppl. No. 1)
ZAPRASZAM do udziału w akcji "Trenuj z nami CYKLICZNIE"
http://www.kulturystyka.pl/artykuly/120
KONSULTACJE INDYWIDUALNE-MÓJ MAIL PRYWATNY- POWIADOMIENIEM Z SFD-ZAPRASZAM