Szacuny
2
Napisanych postów
144
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
4386
Witam,
wiem, że ilość kcal w mięsie jest różna bo np. jeden kawałek karkówki ma więcej tłuszczu, inny mniej.
Jeżeli produkt jest nowy, zawsze szukam info o jego kaloryczności w kilku źródłach.
Ostatnio przyrządzałem żeberka, i według wszelkich tabel wychodziło, że w 390 gramach jest ok 900 kcal (według niektórych nawet 1200).
A po przyrządzeniu i wyjęciu kości było 200 gram mięsa. Jakim cudem w takiej ilości może być 900 kcal? A nie znalazłem na żadnej stronie niższych wartości.
Podobnie z karkówką. Jest tłusta, ale ponad 600 kcal w 250 gramach mięsa?
Uważacie, iż te wszystkie tabele kaloryczności są prawidłowe? Pytam, bo mimo iż jestem na redukcji nie chcę jeść za mało. Posiłki są sycące, głodny nie chodzę, ale od pewnego czasu prześladuje mnie myśl, że mogę nie jeść tyle kcal ile wylicza mi np. strona potreningu
Szacuny
978
Napisanych postów
11361
Wiek
5 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
191525
Witaj, Karkówka nie obliczysz dokładnie ile ma gram tłuszczu czy samych kalorii, możesz brać na "oko". Zauważ że obróbka termiczna ma znaczenie , przykład gotowana karkówka lub pieczona . Pozdrawiam
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6494
Napisanych postów
77245
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
762178
Tak jak sam napisałeś, jeden element może mięć sporo więcej tłuszczów niż inny, więc różnice kcal będą znaczne. Zobacz jak wygląda mięso i ew. określ, czy ma więcej/mniej.