Szacuny
11162
Napisanych postów
51739
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Siemka. Dziennie spożywam 30g siemia lnianego, ale zastanawiam się nad formą.
Do zmielonego poprostu wlewam wodę poprostu w temperaturze pokojowej mieszam i piję.
Zazwyczaj czytałem, że powinno się zalać ciepłą wodą, a inni piszą że np. sypią do sałatki, czyli na jedno wychodzi jak z zimną wodą.
Macie jakieś doświadczenia / rady czy na prawdę trzeba to zalewać ciepłą wodą czy poprostu kranówa wystarczy ?
Szacuny
2103
Napisanych postów
49893
Wiek
37 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
492546
Można się spotkać z opinią że zalewanie zmielonego siemia lnianego zimną wodą może prowadzić do cyjanogenzy i być toksyczne dla organizmu, nie jest to moja branża ale może się wypowie ktoś bardziej siedzący w tym temacie
Szacuny
358
Napisanych postów
953
Wiek
124 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
53586
Tak naprawdę jony rodankowe są praktycznie niewchłanialne z naszego przewodu pokarmowego, więc inicjowanie ich powstawania po zalaniu zimną wodą jest praktycznie bez znaczenia, bo w zasadzie są całkowicie wydalane. Co do formy - zależnie od preferencji, możesz nawet upiec babeczki :) Siemię lniane jednak przed spożyciem powinno być zmielone, inaczej nie zostanie przez organizm strawione i będzie całkowicie wydalone.