...
Napisał(a)
Tak jak w temacie. Zupełnie nie wiem co odpowiedzieć koleżance która mi zadała to pytanie.. Czy może sobie umyć ziemniaka (w skórce/łupinie) ugotować i zjeśc nie obierając ze skórki? Czy to nie jest szkodliwe? Twierdzi że od dluzszego czasu tak je
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Dlaczego miałoby być szkodliwe ? Spokojnie moze tak jeść, łupiny ziemniaka są jadalne . Osobiście preferuje ziemniaki z piekarnika
TRENINGI KATOWICE
KONTAKT:
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Nic jej nie będzie, ale przeważnie się takie ziemniaczki w łupinach jada młode. Ze starymi nieraz tak jest że z wierzchu spoko a się odkroi kawałek a w środku czarny.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
tak tak,wlasnie to też jej napisalem :) młode maja ta łupine taką delikatną
...
Napisał(a)
Nic się nie stanie bowiem jak wspomniał Anubis - młode najlepiej smakują.
1
...
Napisał(a)
Można, ale najlepiej jak to jest młody ziemniak. Bezpośrednio pod łupiną koncentrują się solaniny - toksyczne związki, które ziemniak wytwarza w celu ochrony np. przed insektami. Bez skórki jet zdrowszy, szczególnie jak to nie jest ziemniak "młody".
Spożycie znaczących ilości solaniny może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Objawy zatrucia, to głównie mdłości, wymioty, kolka, biegunka i w ciężkich przypadkach może wystąpić depresja ośrodkowego układu nerwowego, śpiączka, napady drgawek i obwodowa niewydolność krążenia. Symptomy pojawiają się zwykle po 4–14 godzinach od spożycia.
Ale to przede wszystkim jeśli widać już na powierzchni zazielenienie lub ziemniak zaczyna kiełkować.
PS. Niedojrzałe ziemniaki i pomidory również są bogatymi źródłami solanin. Powinno się przede wszystkim unikać tych warzyw jeśli ich skórka jest jeszcze zielona lub posiada zielone plamki. Zieleń to sygnał dużej ilości solanin. Jak widzimy, że miąższ ziemniaka ma zielonkawy kolor, to należy go wyrzucić. Również modne obecnie zielone pomidory zawierają o wiele więcej solaniny niż "normalne", czerwone pomidory. Raczej polecam pozostać przy czerwonych pomidorach.
Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-03-21 17:41:39
Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-03-21 21:38:46
Spożycie znaczących ilości solaniny może spowodować poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Objawy zatrucia, to głównie mdłości, wymioty, kolka, biegunka i w ciężkich przypadkach może wystąpić depresja ośrodkowego układu nerwowego, śpiączka, napady drgawek i obwodowa niewydolność krążenia. Symptomy pojawiają się zwykle po 4–14 godzinach od spożycia.
Ale to przede wszystkim jeśli widać już na powierzchni zazielenienie lub ziemniak zaczyna kiełkować.
PS. Niedojrzałe ziemniaki i pomidory również są bogatymi źródłami solanin. Powinno się przede wszystkim unikać tych warzyw jeśli ich skórka jest jeszcze zielona lub posiada zielone plamki. Zieleń to sygnał dużej ilości solanin. Jak widzimy, że miąższ ziemniaka ma zielonkawy kolor, to należy go wyrzucić. Również modne obecnie zielone pomidory zawierają o wiele więcej solaniny niż "normalne", czerwone pomidory. Raczej polecam pozostać przy czerwonych pomidorach.
Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-03-21 17:41:39
Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-03-21 21:38:46
1
♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018
...
Napisał(a)
Mogą być ciężkostrawne. Warto zwrócić uwagę na reakcje układu trawiennego. Poza tym, ciężko jest skórkę taką pogryźć. Oczywiście o ile nie są to młode ziemniaki.
Moderator działu Odżywianie
Następny temat
Alkohol
Polecane artykuły