...
Napisał(a)
Witam, wiem że wszystko ważymy przed obróbka termiczny ale ciekawi mnie zależność. Mięso ważymy zamrożone czy już rozmrożone w wodzie(ja tak robię)? I ogólnie warzywa i owoce dużej różnicy nie robi czy zamrożone czy już rozmrożone ale spytam czy np. Zamrożone zmiksowane truskawki ważymy zamrożone czy po rozmrozeniu? Z góry dziękuję za pomoc
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Wskazanym byłoby po rozmrożeniu, aczkolwiek różnice będą na tyle niewielkie, że nie robi to większej różnicy.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
po rozmrożeniu warzyw/owoców zawsze trochę wody ucieka, np. z truskawek sporawo, ale kurat z truskawek ten "sok" choć tak nie można tego nazwać tylko woda o smaku i kolorze truskawkowym wykorzystuję, bo najczęściej truskawki idą do ciasta czy do szejków, warzywa natomiast ważę przed rozmrożeniem, bo racej wcześniej ich nie rozmrażam, tylko rozmrażam po odważeniu tyle ile potrzebuję, a jak są mrożone jako świeże, to w masie jest naturalnie występująca w nich woda. Z mięsem ciekawsza sprawa, ale ja zazwyczaj ważę mięso przed mrożeniem dzieląc sobie na paczki/porcje więc jak nie mam opisanego to przed rozmrożeniem jak zważę, to jest też masa taka jak byś zważył i przyrządził świeże ze sklepu, bo po rozmrożeniu trochę tej wody ucieka, ale jak wspomniane wyżej nie są to znaczące różnice tak jak przy ważeniu przed i po obróbce
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
nie ma takiego znaczenia, żeby zawracać sobie tym głowę
Dziennik żywieniowy https://www.sfd.pl/[BLOG]_Kulinarne_zmagania-t1207353.html
...
Napisał(a)
Podchodząc do tego bardzo szczegółowo, oczywiście ważyć należy przed obróbką, czyli w naturalnej postaci. Przed mrożeniem/po rozmrożeniu, a nie mrożone, pieczone, czy gotowane. Oczywiście różnicy nie powinno być jakieś szczególnej. Mrożone mięso nie chłonie wody, żeby jego masa mogą się zmienić. W przypadku warzyw sytuacja jest jeszcze prostsza. Produkty te zawierają tak mało kalorii, że nie będzie żadnej różnicy między mrożonymi, a surowymi produktami.
Tak jak więc piszesz, w skrócie różnica jest marginalna.
Tak jak więc piszesz, w skrócie różnica jest marginalna.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Większego znaczenia nie ma chyba że wsadzasz do zamrażalki produkty zaraz po umyciu i łapią one spore ilości ( glazury ) lodu to wtedy granica bledu jak chodzi o kalorie w przypadku np Karkówki może mieć znaczenie natomiast jeśli produkt jest osuszony i zamrożony to po wyjęciu z zamrażalnika waga nieznacznie się różni od tego po rozmrożeniu
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
Polecane artykuły