Szacuny
0
Napisanych postów
1
Wiek
3 lata
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
4
Cześć, redukuję już jakiś czas, (177/82kg, moja dieta to około.175 białka, 75-80 tłuszczy, 240 węgli + wiadomo siłownia, areoby), jednak raczej jem zbyt mało zróżnicowanie, wynika to z tego, ze strasznie nie lubie z jedzeniem się bawić - jem wszystko od dawna bez smaku, przyrządzania - byle jak najprościej i jak najszybciej, nie mam z tym problemu. Jednak może być problem, z witaminami itp przez zbyt mało urozmaicone posiłki. Miałby wielką prośbe, jakby mi ktoś dopisał, do tego co wypisze - rzeczy ktorych jadam, co nalezy dodac i mniej wiecej w jakiej ilosci. Potem sobie to dowciskam do swojej diety i wrzucę tutaj do oceny dietę, tak jak się to robi na forum.
A jadam dziennie średnio tak: 200g twarogu półtłustego, 250g basmati, 4-5 jajek, 400-450g fileta z indyka, ok 45g oliwy z oliwek, orzechy ok z 20-30g, białko izolat 30g, rzadko chude wołowe, paczka brokułów hortex 450g, pomidory lub ogórki. Ogólnie bazuje na tych produktach w takich propocjach, tak ze dziennie makro wychodzi jak pisalem wyzej. Do tego z supli biore codziennie: 1g Vitamin C w proszku, witamine D3 2000-4000 (w ogóle nie mam stycznosci ze sloncem), kwas omega 3. Z innych rzeczy, nie wiem czy ważnych w tym względzie: codziennie zielona herbata, albo yerba, a z przypraw to cayene, kurkuma z pieprzem, cynamon do kawy, zero soli ( tutajnie wiem czy jest koniecznosci uzywania jak ktos nie lubi?).
Jakie produkty muszę dodać minimum? Albo może jakie suple? Tak żeby ta dieta była dobra. Byłbym mega wdzięczny jakby ktoś napisał, mniej więcej wersje minimum oraz najbardziej optymalną. Pozdrawiam.
Zmieniony przez - maniekqk w dniu 2021-02-18 18:26:41
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9295
Napisanych postów
83144
Wiek
48 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
703220
Białko:
-wszelkiego rodzaju mięsa(kurczak, kaczka, indyk, wołowina, wieprzowina(świnia należy do bardziej tłustych mięs) ,podroby np. wątróbka z kurczaka czy wieprzowa to ten tańszy zamiennik - ryby(tuńczyk, morszczuk, dorsz, mintaj itp.), - jajka, -twarogi, serki wiejskie, - odżywka Bałkowa wpc Tłuszcze:
- jajka(żółtka), -tłuste mięsa i ryby, - orzechy, -wiórki kokosowe, -oliwa z oliwek, - olej lniany,
Z tych źródeł korzystaj a będzie dobrze. Dieta musi być urozmaicona . Ułóż dietę i wstaw do oceny .
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9295
Napisanych postów
83144
Wiek
48 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
703220
Węglowodany:
-ryże (parbolied, basmanti, biały, brazowy, dziki, jasminowy itp.) -kasze (jęczmiena, gryczna, jaglana itp.) -makarony( bazowałbym jedynie na pełnoziarnistych, orkiszowych, i 100% durum) żadnych zwykłych -płatki owsiane, płatki jęczmienne, opcjonalnie kukurydziane -mąki pełnoziarniste, ryżowe, typ 2000, orkiszowe, gryczane(nie jakies takie zwykłe jak pewno w domu używasz) -chleb/bułki jak jesz to najlepiej jakis pełnoziarnisty, te białe się do niczego nie nadają -ziemniaki też mogą być powiedzmy jak już to po treningu tylko pamiętaj że żeby np. było tyle wartości odżywczych co ze 100g ryżu, trzeba zjesc około 500g ziemniaków
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6494
Napisanych postów
77245
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
762178
Zdrowe odżywianie zdecydowanie nie jest takie prostolinijne i spożywanie jałowych posiłków przez dłuższy okres prędzej, czy późnej będzie miało negatywne skutki. Dietę można łatwo urozmaicać, a przy okazji może być prosta i szybka w przygotowaniu. Kwestia chęci i doświadczenia w kuchni.
Możesz przecież przygotować posiłki np. raz na trzy dni i zamieniać na inne źródła składników odżywczych w kolejnych dniach. Polecam dział kuchnia sfd.