OKRES PRZYGOTOWAWCZY:
Okres przygotowawczy w półrocznym makrocyklu treningowym trwa około3-4 miesięcy. Głównym celem tego okresu jest kształtowanie budowy kulturystycznej. Należy zwrócić uwagę na rozwój siły, nie zaniedbując przy tym wytrzymałości oraz ogólnych proporcji. Okres ten powinien być okazją do zwiększenia masy mięśni i poprawy proporcji. Ćwiczymy wtedy z obciążeniem (ok. 80% CM - ciężaru maksymalnego).Stosujemy również specjalną dietę wysokobiałkową oraz bogatą w węglowodany(energię).Dieta w dużej mierze decyduje o sukcesie w tym sporcie.
Większość kulturystów uważa, że stosowanie w tym okresie 6-12 powtórzeń w seriach jest najkorzystniejsze dla rozwoju masy oraz siły. Jednak każdy organizm inaczej reaguje na trening, należy więc eksperymentować na własnym ciele. Trening powinien trwać 60-90 min. Odpoczynek między seriami 60-90 sekund. Ruch negatywny (opuszczanie )powinien być wykonywany powoli i dokładnie (3-4 sek.),zaś pozytywny (wznoszenia ciężaru)szybciej(2 sek.)Podczas jednego ćwiczenia wykonujemy 3-5 serii, na duże partie mięśniowe ok.12-15 serii,(mięśnie ud, klatka piersiowa, grzbiet), zaś na mniejsze 8-10(brzuch, obręcz barkowa, ramiona
OKRES STARTOWY:
Okres startowy w kulturystyce trwa około 1-2 miesięcy. W tym czasie przebiega dalsze doskonalenie, przede wszystkim specjalnych funkcji oraz umiejętności. Trening ma za zadanie przygotowanie do zawodów. Głównym celem jest definiowanie sylwetki, praca nad jakością (zwiększenie intensywności treningu przez skrócenie przerw między seriami do ok. 30 sekund oraz wykonywaniem większej liczby powtórzeń w serii), gęstością, rzeźbą umięśnienia. Ważne jest aby pozbyć się tkanki tłuszczowej i wody pozakomórkowej w celu pokazania na zawodach szczegółów umięśnienia. Należy trenować 6 razy w tygodniu z mniejszymi obciążeniami do (ok. 60% CM), liczba powtórzeń powinna wahać się w granicach 20-tu.Zwykle kulturyści trenują dwa razy dziennie uzupełniając trening ćwiczeniami aerobowymi. Innym bardzo ważnym elementem jest racjonalne odżywianie. Kulturysta w tym okresie powinien dostarczać organizmowi średniej ilości węglowodanów, dużo białka oraz minimum tłuszczu. Na tydzień przed startem spożycie węglowodanów należy zmniejszyć o połowę, zwiększając jednocześnie spożycie protein. Na 3 dni przed zawodami zwiększamy ilość węglowodanów a zmniejszamy ilość białka. Ostatnie tygodnie to również pozowanie, które należy opanować do perfekcji. Ten niewątpliwie najcięższy okres w kulturystyce kończy się zawodami
OKRES PRZEJŚCIOWY
Okres przejściowy ukierunkowany jest na odnowę potencjału po obciążeniach treningowych oraz startowych, a jednocześnie jest przygotowaniem do kolejnego makrocyklu. Szczególną uwagę powinno się zwrócić na pełnowartościową odnowę fizyczną oraz psychiczną. Trwa on około 2-3 tygodnie i charakteryzuje się niewielkim wysiłkiem z małymi obciążeniami (40-50% CM), oraz sporty uzupełniające : pływanie, gry zespołowe, ćwiczenia aerobowe. Po zakończeniu tego okresu nadchodzi czas ciężkiej pracy, czyli powrót do większych ciężarów-okres przygotowawczy(robienie masy), a następnie startowy(robienie rzeźby)