Szacuny
0
Napisanych postów
218
Wiek
40 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
5296
1. Jak to z tym jest ?
Czy istnieje duzy spadek wartosci odzywczej jesli np. do kurczaka zrobie panierke ?
Jak wiadomo smak sie absolutnie zmienia, ale panierka pochodzi z porzadnych produktow -
- jajko, czyli dobre tluszcze i bialko
- otreby
- przyprawy jak ostra i slodka papryka, sol, bazylia itd
Po wytarzaniu kuraka w jajku z przyprawami, a nastepnie otrebach dla smaku mozna wrzucic plaster sera gouda, i troszke przypiec w piekarniku lub na oleju z oliwek na patelni. Dla jeszcze lepszego smaku panierki mozna najpierw mokrego kuraka wytarzac w otrebach, potem w mazi z jajka i przypraw, a potem 1more w otrebach dla panierki ala KFC niby.
Jak sie takie cos ma w porownaniu do wartosci odzywczych z takich skladnikow pojedyczno, czyli kuraka, jajka, sera ? O co w tym chodzi ? Proces smazenia / pieczenia zabija jakies wartosci ?
2. Na sniadanko robiac sobie 2 jajka na twardo i dodajac do nich po 5g majonezu na kazde moge zaburzyc diete ?
3. Jak procentowo takie manewry moga to wplynac przy wszystkich czynnikach wplywajacych na odchudzanie jak dieta, aeorby, silka, suple ?
Szacuny
6
Napisanych postów
344
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
14809
1. po prostu zsumuj wszystkie skladniki ktore wykorzystales do zrobienia potrawy i luz. podczas obrobki (smazenie, gotowanie) artykuly minimalnie traca pewne wartosci ale to zbyt malo zeby sie tym przejmowac. wliczaj wszytko przed obrobka.
2. jesli ten majonez bylby wlasnej roboty to nie ma sprawy, jesli kupny to raczej staraj sie wyeliminowac ale jesli to tylko 10g to diety nie zaburzy.
3. troche nie zrozumialem pytania. znaczy sie chodzi Ci jaki procentowy wplyw na efekt odchudzania maja te poszczegolne skaldniki co wymieniles?
Szacuny
0
Napisanych postów
218
Wiek
40 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
5296
tak, dokladnie tak jak mowisz brzmialo trzecie pytanie, skoro 1 i 2 jak mowisz, to chyba cos kolo 2-3 % max, wiec niewiele.. ale moze lepiej niech wypowie sie ktos.. kto sie po prostu zna,
przechodze znow na weglowodanowa, bo na CKD spadlem juz z 2100kcal na ~1000 dziennie, bo nie dalem rady wcinac tego suchego kuraka, oleju i orzechow, metabolizm mi baaaardzo zwolnil i przestalem tracic na wadze przez ostatnie 5-6 dni :>
Szacuny
0
Napisanych postów
218
Wiek
40 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
5296
jednak wszedl :)
4. jeszcze jedno male pytanko.. oliwa z oliwek - przy procesie smazenia czy pieczenia.. ona znika ? czy moze tluszcze nasycone/nienasycone sie zmieniaja ? czy po prostu tak jak wyzej napisane.. obnizaja sie troszke wartosci parametrow ? z gory dziekuje ! :P
Szacuny
6
Napisanych postów
344
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
14809
jesli chodzi o 3 pytanie to z moich doswiadczen tak to wyglada:
dieta 40% aeroby 35% silka 15% suple 10%
jest to moje osobiste zdanie i chetnie przeczytam wypowiedzi innych.
ad 4.
na oliwe z oliwek mozna smazyc ale krotko, gdyz ma stosunkowa niska temperature dymienia. i tak jak mowisz wraz z temperatura zmieniaja sie proporcje miedzy tluszczami.
Szacuny
7
Napisanych postów
243
Wiek
42 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
4590
Smazenie czy tez dluzsze gotowanie powoduje wzrost IG potrawy, co za tym idzie, zwieksza sie prawdopodobienstwo odkladania tkanki tluszczowej. Lepiej spozywac produkty minimalnie przetworzone. Ja griluje.
Olila podczas podgrzania na pateli ulega utlenianiu ( marnuje sie ) lepiej smazyc na oleju kokosowym/slonecznikowym lub sloninie.
Szacuny
0
Napisanych postów
218
Wiek
40 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
5296
a o jaki stopien wzrasta to IG ? czy poprzez przypieczenie w piekarniku to IG wzroznie o 5-10% czy gwaltownie o 30% ? z tego co rozumiem - IG jest czyms, co wystepuje w produktach weglowodanocych, to co w tym smazonym/pieczonym posikju ma zmienic IG ? panierka z otrebow czy cos jeszczE ?