- buduje i odbudowuje tkanki (bierze udział w rozwoju organizmu, wzroście, gojeniu się ran, wzmacnianiu włosów)
- jest składnikiem limfy, krwi, mleka kobiecego oraz hormonów i enzymów trawiennych
- buduje ciałka odpornościowe
- wpływa na utrzymanie równowagi w organizmie, np. kwasowo-zasadowej
- jest paliwem energetycznym, aby spalić 1g białka potrzebujemy 4 kcal
- jest nośnikiem minerałów i witamin
- jest budulcem mięśni
Gdzie występuje białko?
- mięso oraz produkty z niego wytworzone (wędliny, kiełbasy, pasztety, pieczenie i inne) – drób, wołowina, wieprzowina, dziczyzna
- ryby i owoce morza
- jaja
- produkty mleczne (z mleka krowiego, owczego, koziego) – sery, twarogi, jogurty, maślanki, kefiry, mleko zsiadłe, śmietana
- rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, groch, bób, soczewica), soja
Dodatkowo w białko bogate są algi morskie jak np. spirulina i chlorella – jest to suchy proszek do spożywania bardziej jako suplementu niż jedzenia.
Orzechy i nasiona również mają w składzie białko, ale z racji bogactwa tłuszczy uznawane są właśnie za ich źródło, ale warto wspomnieć, że np. migdały na 100g produktu mają aż 20g białka, orzechy włoskie 16g, orzechy brazylijskie 14g. Jeśli jednak chcemy wliczać białko z tych produktów do naszej diety musimy pamiętać, że w 100g znajduje się 60g i więcej tłuszczu co znacznie podniesie kaloryczność naszych posiłków.
Do warzyw, które mają więcej białka możemy też zaliczyć szpinak, ziemniaki, brokuły czy kukurydza, jednak są to już wartości ledwo kilku gram białka na 100g produktu.
Zawsze możesz uzupełnić dietę odżywkami białkowymi np. WHEY PROTEIN, WPC PROTEIN PLUS
https://sklep.sfd.pl/SFD_NUTRITION_Wpc_protein_plus-opis3653.html
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/białka_w_diecie_/podstawy_teoretyczne/-t343659.html
https://www.sfd.pl/Podstawy_układania_diety-t367367.html
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdźjajka
tuńczyki
makrele
halibuty
sledzie
piersi z kurczaka
piersi z indyka
jogurty
kefiry
maślanki
TO najlepsze źródła białka....warzywa mają 0, coś tam białka ale i tak ono nie jest liczone ..... kotlety sojowe zawierają 50gr białka na 100gr produktu ale jest to bardzo ciężkostrawne białko i słabo przyswajane przez organizm.....
można jeszcze liczyć białko z kasz kuskus itp
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak
tu masz tabelę
http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/a-g.htm
Moje gg 4832683
Czasami pomogę a czasami nie
Wszystko zależy czy mam akurat wolny czas...
http://www.sfd.pl/Moje_stanowisko_pracy-t584987.html
Moje gg 4832683
Czasami pomogę a czasami nie
Wszystko zależy czy mam akurat wolny czas...
http://www.sfd.pl/Moje_stanowisko_pracy-t584987.html
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2012-04-19 16:59:26
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]