SKWALEN -to fascynujący związek, zawarty w mące i płatkach z nasion Amaranthusa który: a.ma wpływ na regulację syntezy cholesterolu, b.wspomaga usuwanie z organizmu człowieka trucizn pochodzenia przemysłowego, c.aktywizuje i przedłuża życie komórek, d.wspomaga usuwanie z organizmu człowieka trucizn pochodzenia przemysłowego, e.wzmacnia organizm i pomaga w usuwaniu objawów przemęczenia fizycznego i umysłowego, f.jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie m.in. hormonów płciowych, prowitaminy D, kwasów żółciowych, g.wzmacnia skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Jest to więc substancja odgrywająca ważną rolę w wielu procesach życiowych człowieka, którą lekarze i dietetycy szczególnie zalecają w żywieniu osób aktywnych zawodowo, sportowców, kobiet ciężarnych, rekonwalescentów a także osób starszych. Wyjątkowo wysoka zawartość skwalenu (20-22 mg w 100g chleba) powoduje, że przy dziennym spożyciu 250 gram "Chleba dla serca", dostarczamy do organizmu około 52,5 mg skwalenu - ilość porównywalną do tej, którą spożywają ludzie w diecie śródziemnomorskiej, bogatej w olej z oliwek - produktu o wysokiej zawartości skwalenu. Badania wykonane w Polskim Centrum Badań i Certyfikacji S.A. oraz w Zakładzie Analizy i Oceny Jakości Żywności Wydziału Nauk o Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie wykazały, że chleb ten zawiera, poza wyjątkowo wysoką zawartością SKWALENU, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6, Omega 9; witaminy z grupy B i E; białko o dobrej strawności i przyswajalności; błonnik, żelazo, magnez. Amaranthus (polska nazwa szarłat) Święta roślina Inków i Azteków, jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Dzisiaj, uprawiana jest już w Europie i w Polsce. Często nazywana jest zbożem XXI wieku. To w niej upatruje się ogromnych możliwości stosowania w profilaktyce zdrowotnej oraz w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych świata. Zawiera: 1.Wartościowe,
łatwo przyswajalne białko, posiadające wszystkie aminokwasy i występujące w korzystnej równowadze. 2.Szczególnie cenne lipidy - nasiona amaranthusa zawierają około 7-7,5% oleju, w którym rozpuszczone są bardzo ważne dla zdrowia ludzkiego substancje - głównie skwalen ( 6-6,3% ). W organiźmie ludzkim skwalen jest jednym z produktów przejściowych w wewnętrznej syntezie cholesterolu. Szczególną rolę odgrywa skwalen jako składnik lipidów chroniących skórę ludzką przed działaniem czynników agresywnych, powodujących jej przedwczesne starzenie się. Stanowi również filtr pochłaniający bardzo niebezpieczne promieniowanie ultrafioletowe. Zawartość skwalenu w oleju amaranthusowym jest ok. 10-krotnie większa niż w oleju z oliwek (0,6%). 3.Witaminy A, B, E wzmacniające biologiczną sprawność organizmu człowieka. .Dużą zawartość błonnika, żelaza, magnezu i fosforu. Wysoka wartość odżywcza nasion spowodowała, że amarantus zagościł na naszych stołach nie tylko jako produkt odżywczy, ale też żywność o walorach wysoce pro-zdrowotnych