...
Napisał(a)
Wiadomo iz odpowiednia ilosc spozywanych warzyw w posilkach pomaga nam utrzymac rownowage kwasowo - zasadowa. Zastanowilo mnie ostatnio natomiast co takiego sprawia, iz nasze kochane warzywka w tym nam pomagaja. Czy jest to woda strukturowana w nich zawarta, bioflawonoidy, czy moze witaminy?? No wiec zadaje wlasnie to pytanko do osob posiadajacych wiedze w tym temacie. Pozdrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
myślę, że głównie dzięki dostarczaniu organizmowi znacznych ilości pierwiastków zasadotwórczych (np. wapnia, sodu, potasu)
www.pajacyk.pl
-----------------------------
----------------------------
...
Napisał(a)
Szczerze mowiac watpie iz to wlasnie dzieki temu no ale dzieki za odpowiedz. Licze tutaj przede wszystkim na glos Ellisa, Charona, Domera, Qazara, itp. czyli osob ktore nie beda mialy watpliowsci co do udzielonej odpowiedzi
...
Napisał(a)
Produkty spożywcze zawierają różne składniki mineralne. Składniki te można podzielić na dwie grupy. Pierwsza grupa utleniając się w organiźmie tworzy związki o charakterze zasadowym, druga grupa o charakterze kwaśnym.
Produkty zawierające takie pierwiastki jak wapń, potas, żelazo to produkty odkwaszające organizm. Pierwiastki te mają charakter zasadowy. Wszystkie warzywa i owoce to produkty silnie odkwaszające. Podobne właściwości mają również mleko i sery.
Do produktów zakwaszających należą takie produkty, które zawierają pierwiastki: fosfor, siarka, chlor. Generalnie są to produkty zwierzęce, czyli mięso, jaja, ryby. Produkty zbożowe również zaliczamy do produktów zakwaszających.
Produkty zawierające takie pierwiastki jak wapń, potas, żelazo to produkty odkwaszające organizm. Pierwiastki te mają charakter zasadowy. Wszystkie warzywa i owoce to produkty silnie odkwaszające. Podobne właściwości mają również mleko i sery.
Do produktów zakwaszających należą takie produkty, które zawierają pierwiastki: fosfor, siarka, chlor. Generalnie są to produkty zwierzęce, czyli mięso, jaja, ryby. Produkty zbożowe również zaliczamy do produktów zakwaszających.
Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety
...
Napisał(a)
mleko i sery tez zakwaszają raczej
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
...
Napisał(a)
W sumie racja:) ale nie zbyt mocno...
Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety
...
Napisał(a)
Wylli , nie raczej ale zakwaszają napewno i to większość wcale nie mało
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml
http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/bases.htm
macie dwie ciekawe stronki ze współczynnikiem PRAL (stopniem zakwaszenia)
jeśli liczba jest na + zakwasza , jeśli na - , odkwasza , straszne jest to że należy utrzymywać bilans na 0 co jest wręcz nie możliwe
warto też dodać że neutralny dla współczynnika PRAL jest tłuszcz (wynosi 0)
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml
http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/bases.htm
macie dwie ciekawe stronki ze współczynnikiem PRAL (stopniem zakwaszenia)
jeśli liczba jest na + zakwasza , jeśli na - , odkwasza , straszne jest to że należy utrzymywać bilans na 0 co jest wręcz nie możliwe
warto też dodać że neutralny dla współczynnika PRAL jest tłuszcz (wynosi 0)
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
raczej było z
zakwaszają
zakwaszają
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
...
Napisał(a)
nofatuknapisał:
Produkty zawierające takie pierwiastki jak wapń, potas, żelazo to produkty odkwaszające organizm. Pierwiastki te mają charakter zasadowy. Wszystkie warzywa i owoce to produkty silnie odkwaszające.
No to wapń, potas i żelazo znajdują się jak najbardziej w produktach mięsnych i to wcale w nie tak małych ilościach. Czyli wg tej teorii mięso odkwasza. Ok, przejdźmy dalej -
Do produktów zakwaszających należą takie produkty, które zawierają pierwiastki: fosfor, siarka, chlor. Generalnie są to produkty zwierzęce, czyli mięso, jaja, ryby.
Mięso, ryby i jaja zawierają fosfor, ale siarki i chloru już raczej nie, chyba że zostaną tam te pierwiastki "zaszczepione". Natomiast fosfor zawierają również warzywa - wystarczy spojrzeć na tabele.
Wniosek może być tylko jeden - ta teoria jest fałszywa. Dr Ellis rzeczywiście miał rację.
Produkty zawierające takie pierwiastki jak wapń, potas, żelazo to produkty odkwaszające organizm. Pierwiastki te mają charakter zasadowy. Wszystkie warzywa i owoce to produkty silnie odkwaszające.
No to wapń, potas i żelazo znajdują się jak najbardziej w produktach mięsnych i to wcale w nie tak małych ilościach. Czyli wg tej teorii mięso odkwasza. Ok, przejdźmy dalej -
Do produktów zakwaszających należą takie produkty, które zawierają pierwiastki: fosfor, siarka, chlor. Generalnie są to produkty zwierzęce, czyli mięso, jaja, ryby.
Mięso, ryby i jaja zawierają fosfor, ale siarki i chloru już raczej nie, chyba że zostaną tam te pierwiastki "zaszczepione". Natomiast fosfor zawierają również warzywa - wystarczy spojrzeć na tabele.
Wniosek może być tylko jeden - ta teoria jest fałszywa. Dr Ellis rzeczywiście miał rację.
All the good things for those who wait
...
Napisał(a)
albo zakwaszanie/odkwaszanie nie zalezy tylko od tych pierw
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
Polecane artykuły