Omlet kulturysty:
Omlet:
5 bialek
1 cale jajko
łyzeczka mleka
4-5 lyzeczek maki zytniej
Wszystko razem zmiksowac i wlac do rozgrzanej patelni (posmarowanej tluszczem) - smazyc na wolnym ogniu az do sciecia sie bialek.
Na wierzch proponuje zmieszany jogurt 0% (150 gram) ze 125 gramami chudego sera bialego.
Napój bananowy:
1 kubeczek chudego jogurtu
1/2 filiżanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
banan
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
1-2 kostki lodu (niekoniecznie)
Włóż wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą masę, w ten sposób
otrzymasz gęsty, odżywczy napój
Placki Ryżowe:
szklanka mąki,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szklanka ugotowanego ryżu,
roztrzepane jajo,
1 i 1/2 szklanki śmietany,
2 łyżki stopionego masła,
sól,
olej do smażenia
Mąkę, sól i sodę przesiać do miski. Jajo ubić ze śmietaną wlać do miski,
dodać ryż i masło, dokładnie wymieszać. patelnię rozgrzać, włożyć
niewielka ilość masła lub oleju mocno podgrzać, zmniejszyć płomień, łyżka
nabierać ciasto na placki (2 łyżki na 1 placek), kłaść na patelnię smażyć
na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Surówka z płatków owsianych i truskawek:
5 dag płatków owsianych,
20 dag truskawek,
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu,
sok z cytryny,
śmietana do dekoracji
Płatki namoczyć na noc w wodzie doprawionej sokiem cytrynowym. Truskawki
przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez
gęste sito. Orzechy wyłuskać, rozdrobnić. Przed podaniem wymieszać płatki
z truskawkami, orzechami i miodem.
Sałatka z tuńczyka:
400 g. tuńczyka z puszki,
1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),
banan,
250 ml. majonezu,
łyżeczka soku cytrynowego,
3 jajka ugotowane na twardo,
słodka papryka,
sól,
125 ml. chudego jogurtu,
kilka liści sałaty do przybrania.
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości.
Banany obrać pokroić na plasterki,
skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek,
podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na
ósemki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę papryki.
Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi
salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z
cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,
plasterkami banana. Zalać sosem.
Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami
jajek i posypać papryką.
Pozywny makaron:
20 dag makaronu
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
mielone mięso, smażyć, rozdzielając widelcem, aż lekko się zrumieni.
Zmniejszyć gaz, wyłożyć na mięso sos warzywny (można kupić gotowy w
sklepie), wymieszać, przykryć i podgrzewać, by sos stał się gorący.
Podawać z gorącym makaronem i sałatą.
Pierś z kurczaka z ryżem lub makaronem -prosty obiad:
na dwie osoby
2 piersi kurzece
1 lyzka oliwy
mala puszka grzybow w wodzie
1/2 szklanki smietanki slodkiej
duzo pieprzu
ugotowany makaron lub ryz
Piersi kurzece obrac ze skory, kosci i tluszczu. Popieprzyc bardzo mocno po
obu stronach, tak, zeby byly cale pokryte. Usmazyc na oliwie az brazowe z
kazdej strony. Odlozyc na talerz. Patelnie mocno nagrzac i zalac woda i
grzybami z puszki. Zeskrobac wszystko, co przylegle do dna patelni. Dodac
smietanke, podgotowac na malym ogniu 3 minuty. Wlozyc piersi kurzece do
sosu i podgrzac na malym ogniu, az sos zacznie kipiec.
Podac na ryzu, makaronie lub z ziemniakami. Nawet z chlebem dobre.
Smietanka w tym daniu lagodzi pieprz tak, ze nie jest to ostre danie, jakby
moglo sie wydawac.
Calosc zabiera 20 minut.
Placki kukurydziane:
Skladniki:
Puszka konserwowanej kukurydzy
2 cale jaja
20dkg sera zoltego
1 cebula
Mąka
Tarta bulka
Pieprz ,sol
Olej roslinny (Planta)
Kukurydze odsaczyc wsypac do miski do tego wrzucic grubo starty ser i drobno posiekana cebulke.Wbic jajka mieszajac dodawac maki az masa zgestnieje by moc swobodnie formowac kotlety (tak jak mielone).Doprawic do smaku pieprzem.Uformowanego kotleta obtoczyc w tartej bulce i klasc na patenie na dobrze rozgrzany olej roslinny!Smazyc do zlotego koloru! Smacznego!
Nalesniki bananowe:
składniki:
filiżanka mąki
1/2 do 1 filiżanki ugniecionych bananów Bonita
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jajka ( białka i żółtka osobno)
łyżka roztopionego masła
W średnim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Osobno, wymieszać mleko, żółtka, i roztopione masło, dodać składniki suche ( patrz wyżej ) , dokładnie wymieszać. Dodać banany, ciągle mieszając. Ubić białka na pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy. Smażyć na średnim ogniu.
Cuż to już wszystko moja mam jest kucharką więc troche sie znam na gotowaniu mam nadzieje że wam się ten artykuł podobał ))
SMACZNEGO !!!
Beast