...
Napisał(a)
Kazde zrodlo weglowodanow ma troche bialka roslinnego, innych wynalazkow nei ma sensu szukac i dodawac do diety.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Wiem, ze aby uzyskac pelny aminogram musze laczyc bialka roslinne ze zwierzecymi, badz jesc same bialko zwierzece. Nie mam zamiaru opierac diety na bialku roslinnym, tylko po prostu ciekawi mnie jakie rosliny sa uznawane za pelnowartosciowe(jezli chodzi o bialko) Czy orzechy i rosliny straczkowe takze maja pelna pule aminokwasow?
...
Napisał(a)
Tylko soja, co nie znaczy zeby dodawac ja do diety w szczegolnosci przerworzone kotlety sojowe.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
No dobra dzieki domer. Masz jakis dostep do artykulow mowiacych o tym, ze tylko soja(sposrod innych roslin) ma w sobie tylko bialko pelnowartosciowe?
...
Napisał(a)
Nie mam, poszukaj w wyszukiwarce. W kazdym artykule o bialku i jego zastosowaniu w diecie powinno byc wspomiane.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Przeszukalem juz cale forum i na temat pelnowartosciowego bialka roslinnego nic nie znalazlem. Gdyby ktos cos wiedzial, badz znalazl jakies ciekawe artykuly na ten temat to prosze o napisanie Pozdrawiam
...
Napisał(a)
w soi aminokwasami ograniczającymi(Aminokwas ograniczający - aminokwas egzogenny, który w danym białku pożywienia występuje w zbyt małej ilości w stosunku do pozostałych 7 aminokwasów egzogennych. Ogranicza on wówczas wykorzystanie wszystkich aminokwasów w procesie budowy białek ustrojowych )
są metionina cysteina i treonina
Wskaźnik aminokwasu ograniczającego (stosunek zawartości niezbędnego aminokwasu ograniczającego w białku badanym do zawartości tego aminokwasu w białku wzorcowym.)
w soi ma wartośc ok 78 więc calkiem nieźle
są metionina cysteina i treonina
Wskaźnik aminokwasu ograniczającego (stosunek zawartości niezbędnego aminokwasu ograniczającego w białku badanym do zawartości tego aminokwasu w białku wzorcowym.)
w soi ma wartośc ok 78 więc calkiem nieźle
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
sory za podbitke ale ciekawi mnie skad zwierzeta roslinozerne biora bialko w takim razie ? nie moge znalezc na necie
...
Napisał(a)
Generalnie, rośliny zawierają białka, tylko nie tak skoncentrowane jak to w ciałach inny zwierząt, dlatego muszą zjeść ich odpowiednio więcej (np słonie zjadają kilkaset kg traw dziennie). Zwierzęta roślinożerne wyspecjalizowały się w trawieniu roślin, tak że są w tym dużo lepsze od człowieka. Inne trawożerne zawierają w żołądkach bakterie które pomagają im rozłożyć celulozę itp węglowodany a także syntezują aminokwasy będące dla nich egzogennymi.
Przy okazji, apropo głównego tematu... pełnowartościowe białka roślinne znajdują się w komosie ryżowej (angielska nazwa quinoa), spirulinie, produktach sojowych, a do wysokowartościowych można także zaliczyć te w warzywach strączkowych (np fasola, soczewica, ciecierzyca, bób) i różnych orzechach. Warto wspomnieć, że zjadanie w ciągu dnia produktów o niepełnym aminogramie powoduje ich wzajemne uzupełnianie.
Czytałem też że bardzo dobrze przyswajalne (lepiej niż mięso itp) są białka znajdujące się w owocach - szkoda tylko że jest go mało, do kilku gram na 100.
Przy okazji, apropo głównego tematu... pełnowartościowe białka roślinne znajdują się w komosie ryżowej (angielska nazwa quinoa), spirulinie, produktach sojowych, a do wysokowartościowych można także zaliczyć te w warzywach strączkowych (np fasola, soczewica, ciecierzyca, bób) i różnych orzechach. Warto wspomnieć, że zjadanie w ciągu dnia produktów o niepełnym aminogramie powoduje ich wzajemne uzupełnianie.
Czytałem też że bardzo dobrze przyswajalne (lepiej niż mięso itp) są białka znajdujące się w owocach - szkoda tylko że jest go mało, do kilku gram na 100.
Polecane artykuły