Pasta z groszku
Zaznaczam że nie jest to pełnowartościowa potrawa a dodatek.
Jest bardzo smaczna,
Łatwo chłonie oliwę więc można do robienia tej pasty użyć więcej oliwy i:
- używać ją jako smarowidło do kanapki z piersią jako źródło tłuszczy
- osoby które mają w ogóle opory przed piciem lub polewaniem oliwą mogą spróbować w ten sposób ją spożywać
- używać po prostu jako dodatek smakowo urozmaicający
Składniki:
Groszek z puszki - 240g
Oliwa - 20g (można użyć więcej)
Średnia cebula
Curry (koniecznie)
Sól, pieprz (do smaku jak kto lubi)
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oliwie, groszek ścisnąć widelcem na miazgę i dodać na patelnie do cebuli, przyprawić (curry nie żałować). Pod wpływem temperatury i oliwy groszek łapie fajną konsystencję więc bardzo łatwo łączy się z cebulą i tworzy smarowną pastę. Smacznego.
Makro w 100g:
B: 2g
T: 3g
W: 3g
W całej paście (przy moich proporcjach)
B: 12g
T: 20g
W: 24g