Szacuny
5
Napisanych postów
676
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
112975
Frapuje mnie jedna kwestia.
Zawsze rano jadam płatki owsiane. Na noc je zalewam wodą i rano gotuję te płatki aby były bardziej miękkie i lekkostrawne.
Jak trochę przestygną dodaję jogurt naturalny z kulturami bakterii.
I tu pojawia się moje pytanie czy jeżeli dodaję do ciepłych (nie gorących) płatków ten jogurt to niszczę te kultury bakterii?
Szacuny
15
Napisanych postów
1551
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
8809
Nie niszczysz. Tylko nie rozumiem patentu przygotowania. Wieczorem wystarczy zalać wrzątkiem z czajnika a rano dodać jogurtu i jeść. Po co kombinujesz i wydłużasz przygotowanie posiłku?
Szacuny
1
Napisanych postów
53
Wiek
37 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
252
Po co zalewasz je dzien wczesniej? Wystarczy jak same platki zalejesz wrzątkiem rano i po 10 minutach zalejesz jogurtem, do tej pory juz ostygną na tyle, że napewno zadnych strat nie bedzie
Zacznij w końcu tracić kg, jednocz. popraw. swoje zdrowie - link w prof. do darmowego kursu
Szacuny
11150
Napisanych postów
51601
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
cieplym nie zniszczysz kultur bakterii.
nie wiem czy ta inaktywacja fitazy na niewielka ilosc czasu przed spozyciem ma jakies duze znaczenie w sumie.
ale faktycznie lepiej chyba wymoczyc i potem lekko podgotowac niz zalewac wrzatkiem. da to niby wyplukanie subst antyodzywczych termostabilnych, ale jak z termolabilnymi ?
ma ktos w ogole ciekawe opracowanie subst antyodzywczych wyst w platkach owsianych ? nie mam nic pod reka, a z checia bym sie dokladniej zorientowal
Zmieniony przez - psonic w dniu 2010-07-10 21:30:53
Szacuny
1
Napisanych postów
53
Wiek
37 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
252
Nie, są mi takie znane, jedynie raczej jak opryskują owies podczas wzrostu, to moze jedynie tyle. No lepiej będzie zalac letnia woda wieczorem, żeby namokły, a rano joguretm w temperaturze pokojowej.
Zacznij w końcu tracić kg, jednocz. popraw. swoje zdrowie - link w prof. do darmowego kursu