Stąd moja prośba o pomoc w odnalezieniu złotego środka.
Założenia są takie:
-produktów W OGÓLE nie smażymy (gotowanie na parze), a więc tłuszcze dodajemy tylko "na surowo" do posiłków.
-ILOŚĆ TŁUSZCZU DLA KTÓREGO USTAWIAMY PROPORCJE=100 gram. (to będzie łatwa matryca dla dostosowania tego do moich potrzeb).
-Produkty, którymi dysponuję:
-oliwa z oliwek
-olej lniany
-orzechy (oczywiście głównie włoskie)
-masło
-jajka
-twaróg
-mleko
-kapsułki z omega-3
-ryby/drób
Nie chodzi mi o ułożenie diety, tylko o rady w stylu:
Dla 100 gram tłuszczy- tyle i tyle z oliwy, tyle z masła, tyle z orzechów. Bilansem kalorycznym, rozłożeniem tego na poszczególne posiłki i pory dnia mogę się zająć samodzielnie. Samo zorientowanie się w prawidłowych proporcjach produktów przekracza moje możliwości i tutaj potrzebuję wskazówek od osób znających się na dietetyce.