Szacuny
11479
Napisanych postów
72835
Wiek
38 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
960352
Witamina B1 - nazywana również tiaminą lub aneuryną, występuje w pokarmach w dwóch postaciach: fosforanów lub w postaci niezestryfikowanej (wolnej). Biologicznie czynną formą witaminy B1 jest dwufosforan tiaminy – tzw. pirofosforan. Do źródeł tiaminy zalicza się: produkty zbożowe, mięso, nasiona roślin strączkowych (np. fasoli, grochu), a także drożdże. Witamina B1 jest wrażliwa na ogrzewanie (jedynie w środowisku kwaśnym jest bardziej odporna na wysokie temperatury). Rozpad tej witaminy przyspieszają także: działanie tlenu, promieniowanie jonizujące oraz obecność sody. Wchłanianie tiaminy w jelitach hamowne może być także przez teiny zawarte w herbacie.Konieczne jest stałe dostarczanie witaminy B1, gdyż nie jest ona magazynowana w organizmie, a pełni kluczową rolę między innymi w funkcjonowaniu układu nerwowego, a także ma wpływ na procesy pozyskiwania energii w przemianach węglowodanowych. Jej niedobory są przyczyną choroby zwanej beri- beri, a także powodują zaburzenia w układzie sercowo-naczyniowym. Sportowcy posiadają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy rozpuszczalne w wodzie – w tym również witaminę B1, ze względu na to, iż duże ich ilości wydalane są wraz z potem w trakcie trwania wysiłku. Wysoka podaż węglowodanów, zwłaszcza w postaci wysokoprzetworzonej zwiększa zapotrzebowanie na tiaminę. Witamina B1 wchodzi w skład suplementów wielowitaminowych, koncentratów węglowodanowych, dostępna jest także w monopreparatach.
Dawki zalecane w sporcie:
2– 15mg na dobę