Szacuny
1420
Napisanych postów
35562
Wiek
42 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
150829
fruktoza zdecydowanie gorzej nadaje się do uzupełniania glikogenu mięśniowego, znakomicie uzupełnia glikogen wątrobowy. Ale nie można postrzegać owoców przez pryzmat jednego składnika. raz, że zawartość fruktozy w owocach nie jest tak duża, jak np w słodzonych napojach, słodyczach, w cukrze stołowym, dwa - owoce charakteryzują się wysoką gęstością odzywczą, zwawierają witaminy, skł mineralne, flawonoidy i błonnik.
jest cały temat o fruktozie w dziale "badania naukowe", poczytaj,
swego czasu napisałem też kilka artykułow na ten temat, oto dwa z nich:
Szacuny
11162
Napisanych postów
51739
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Do uzupełniania glikogenu jednak będę używać carbo okołotreningowo, teraz redukuje tłuszcz więc to odpada. Pytałem z ciekawości, bo generalnie owoce nie są polecane na redukcji, więc sobie tak czytałem i doszedłem wlasnie do tej informacji o fruktozie.
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
52544
Nie są polecane bez specjalnego powodu. Ich obecność w diecie przynosi więcej korzyści, jak ich brak, poza tym realtywnie patrząc, w większości przypadków owoców raczej jada się mniej, jak więcej.
Osobiście zdecydowanie obstawałbym za tym, by carbo całkowicie w jadłospisu wywalić, a zwiększyć podaż owoców - nie odwrotnie.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)