Szacuny
0
Napisanych postów
198
Wiek
33 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2147
Witam od kilku miesiecy starałem sie ograniczac ww na diecie redukcyjnej z powodzeniem wzgledem wygladu ale pojawił sie problem z zaparciem nie mam strasznego problemu z wydalaniem ale stolec podczas defekacji był twardy ze wzgledu na to iz ostantim czasem mam problem zwiazany z chorobami jelita grubego zaczałem duzo czytac i doszedłem do wniosu iz poziom blonnika w mojej diecie wynosi bardzo malo (owoce warzywa itp) a powinno byc go od 20 do 40 gram
poszukałem informacji i wiem ze najlepszym zrodłem pod wzgledem ilosci blonnika sa otreby pszenne zawieraja od 40 do nawet 50 gram na 100 produktu
lecz tutaj sie pojawia moje pytanie jezeli przez dluzszy czas ograniczałem poprzez diete ilosc blonnika to ile teraz mam go dostarczac na dobe aby uniknac szoku organizmu i w jakim czasie go zwiekszac do powiedzmy okolo 30 gram na dobe
o wodzie pamietam aby pic od 2do3 litrow z tym nie ma problemu
Dostraczam rownierz blonnik z warzyw jak napisalem powyzej i owocow ale pomimo zjedzenia duzej ilosci i tak nie sa to duze ilosci
Dziekuje za pomoc
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3050
Napisanych postów
51792
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
350305
Jezeli masz odpowiednia zbilansowana diete to z blonnikiem z warzyw i owocow problemu byc nie powinno, jezeli istnieje taki problem zajalbym sie najpierw dieta.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
0
Napisanych postów
198
Wiek
33 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2147
Dokładnie tak jak piszesz napewno nie jest odpowiednio zbilansowana bo skoro blonnika brakuje to znaczy ze go za malo jest Z racji tego ze Głownie trzymalem sie wytycznych Btw a o witaminach mineralach i innych rzeczach sie zapomina dopoki sie nie pojawia problem
zawsze podchodzilem do tego w ten sposob ze witaminy mineraly dostarczam w jak najwiekszych ilosciach z salatek warzyw owocow i witamin w postaci tabletek bo tak kazdy robi
itp ale w nich jest naprawde mala ilosc blonnika nawet jakbym zjadl dziennie 500 gram zieleniny to nadal moze go brakowac dlatego chcialem wlasnie siegnac po otreby aby uzupełnic te braki zreszta mysle ze otreby to nie chemia i tez moze sie skladać bez problemowo na skladnik diety
Myslislisz ze najlepszym rozwiazaniem dla mnie bedzie przeanalizowanie diety i nie korzystanie z otrebów ?
Zmieniony przez - Fighterkoks w dniu 2013-02-11 12:08:58
Szacuny
137
Napisanych postów
1017
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
41556
Ze względu na składniki antyodżywcze zdecydowanie nie polecałbym dodawania do diety otrębów pszennych.
Zwiększenie błonnika pokarmowego z warzyw i owoców czasem może być pomocne, ale nie w każdym przypadku. Picie 2-3 litrów wody, to również nie jest uniwersalna zasada, której każdy powinien się trzymać.
Makaron Shirataki, to dosyć ciekawy produkt low-carb, który może być pomocny przy zaparciach.
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2013-02-11 17:01:26
Szacuny
0
Napisanych postów
198
Wiek
33 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2147
LukaszK
Ze względu na składniki antyodżywcze
Chodzi o to ze otreby blokuja wchlanianie witamin czy jak ? przybliz mi to blizej heh
Z tym makaronem to swietna sprawa nawet nie wiedzialem ze cos takiego istnieje ale cena podobno jest powalajaca okolo 10 zl za 100 gram posszukam moze jakis zamiennikow a jezeli nie to chyba zostana mi warzywa i owoce miod cytryna itp bo co innego zrobie
Szacuny
0
Napisanych postów
198
Wiek
33 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
2147
Spoko pewnie taka dieta skutkuje i dziekuje ci za kolejna rade ale zeby taka dieta dzialala musze ja sostowac chyba dluzszy czas ale taka dieta jka piszesz nie ma nic wspolnego z kulturytyka ja jem 2.5g/kg msc i wchodzac na cykl masowy msyle zwiekszyc nawet ta ilos zeby cos zbudowac a marny 1garm to prawie nic
W zasadzie nie martwi mnie Rzadka defekacja poniewaz nie jest ona taka katastrofalna nastepuje co 2 gora co 3 dni na redukcji a co 2 dni na masie
Bardziej chodzi mi o problem z tym aby defekacja byla lzejsza bez oporow tak aby w kale znajdowalo sie wiecej wody
Zmieniony przez - Fighterkoks w dniu 2013-02-11 20:56:44
Szacuny
137
Napisanych postów
1017
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
41556
W otrębach poza kwasem fitynowym mającym wpływ na wchłanianie składników mineralnych jest jeszcze przede wszystkim gliadyna i aglutynina z kiełków pszenicy. Ostatni składnik może mieć szczególnie negatywny wpływ, gdyż występuje w znacznym stężeniu i nie jest dezaktywowany przez gotowanie, jak to ma miejsce w przypadku makaronu pszennego. Według niektórych hipotez aglutynina z kiełków pszenicy może łączyć się z receptorami insuliny i leptyny, a tym samym sprzyjać oporności insulinowej i leptynowej.