SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jabłkowo-cynamonowy deser twarogowy.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3891

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1568
Witam! Wiem że podobne przepisy przewijały się na forum jako "sernik na zimno" lub "ptasie mleczko" ale mój przepis jest wyjątkowy() i mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu!

Potrzebujemy:
-250g twarogu chudego,
-200g jogurtu 0%,
-jabłko (u mnie 200g),
-2 czubate łyżeczki żelatyny (około 7g),
-około 40ml gorącej wody (tylko tyle żeby rozpuścić żelatyny),
-cynamon (czubata łyżeczka),
-sproszkowane goździki (szczypta),
-słodzik.


Przygotowanie:
1)Połowę jabłka, twaróg oraz jogurt wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na jednolitą papkę. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy aż się rozpuści. Drugą połowę jabłka kroimy w kostkę.



2)Do tego co mamy w wysokim naczyniu dodajemy odrobinę goździków oraz cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Znowu blendujemy do połączenia składników.



3)Wymieszaną masę przelewamy do docelowego naczynia, wrzucamy tam jabłko pokrojone w kostkę i mieszamy łyżką. (Ja wrzuciłem połowę a 2 połowę "powtykałem" w powierzchnię żeby ładniej wyglądało ) Wkładamy to cudo do lodówki na parę ładnych godzin (u mnie cała noc).



4)A oto efekt jak już żelatyna zwiąże.



B: 68,6g
w: 50,4g
T: 0,2g
wartość kaloryczna: 480kcal



Zmieniony przez - Klepak94 w dniu 2013-05-17 08:44:20
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 122
do masowania jak znalazł :P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126212
mozna latwo podbic bialko przez dodanie dobrej odzywki wysokobialkowej - np naturalnej aby nie zaburzac smaku
przez to proporcje B/WW sie zmienia i nie bedzie to masowka juz :)

w fazie NIE JEM nie powienienem patrzec na te zdjecia ale coz - wyglada smakowcie ...
Ide glodowac dalej :) !
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wysokobiałkowy biszkopt.

Następny temat

Placek twarogowy (LC)

WHEY premium