Składniki
200 gram krewetek black tiger
50 gram ryżu brązowego
100 gram dyni
3 gramy oleju sezamowego
5 gram oleju kokosowego
3 gramy sezamu
1 łyżka szczypiorku
kawałek cukinii
marynata
szczypta soli
3 ząbki czosnku
1 łyżka zielonej pasty curry
ćwiartka chili czerwonego
1 łyżka soku z cytryny
kawałek imbiru
sos
20 gram masła orzechowego domowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
Marynować krewetki przez pół godziny. Cukinie posiekać na cienkie paski. Dyniek pokroić na mała kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 25 min. Ryż gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podsmażyć cukinię na połowie oleju kokosowego aby lekko zmiękła. Zdjąć z patelni. Wrzucić resztę oleju kokosowego i krewetki, smażyć aż nabiorą różowego koloru, ok 7 min. Następnie wrzucamy cukinię, dynię, ryż, składniki sosu. Mieszamy i posypujemy szczypiorkiem. Na talerzu posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.
Smacznego, ja mam bogatą sobotę
598 kcal
B 50
W 42
T 26
Stop saying I WISH
and
start saying I DID