Na życzenie dzielę się z Wami przepisem na domowe paluchy piwne
Z góry uprzedzam, że nie jest to bynajmniej przepis z kategorii FIT, ale idealnie nadaje się na luźniejszy dzień, na piknik, na rodzaj domowego pieczywka lekko "podrasowanego" dodatkiem piwka. Super zapach, fajny smak, idealny dodatek do różnych dań
SKŁADNIKI:
- 400g mąki pszennej (możesz dać pełnoziarnistej)
- 1 opakowanie drożdży instant
- 150/200ml lekko podgrzanego, jasnego piwa niepasteryzowanego
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 0.5 łyżki soli
- 0.5 łyżki cukru
Mąkę przesiej do dużej miski i w jej środku zrób dołek. Wlej do niego podgrzane piwo, olej, wsyp drożdże, sól i cukier. W razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę ciepłej wody. Zacznij wszystko mieszać widelcem powoli zagarniając do środka mąkę z brzegów kopczyka. Kiedy widelcem będzie Ci już ciężko zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, ale tylko do momentu połączenia składników w mięciutką kulkę ciasta. Następnie posyp ją z wierzchu odrobiną mąki i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na 2h. Ja odstawiłem ciasto na całą noc.
Po tym czasie podziel dużą kulę na mniejsze kawałki i uformuj z nich bułeczki lub paluchy. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Posmaruj białkiem jajka i według uznania posyp np. sezamem/makiem/kminkiem/czarnuszką/grubą solą i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12min lub do momentu aż smakowicie się zarumienią i w środku będą suche.
SMACZNEGO!
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2015-09-02 21:11:25

Z góry uprzedzam, że nie jest to bynajmniej przepis z kategorii FIT, ale idealnie nadaje się na luźniejszy dzień, na piknik, na rodzaj domowego pieczywka lekko "podrasowanego" dodatkiem piwka. Super zapach, fajny smak, idealny dodatek do różnych dań

SKŁADNIKI:
- 400g mąki pszennej (możesz dać pełnoziarnistej)
- 1 opakowanie drożdży instant
- 150/200ml lekko podgrzanego, jasnego piwa niepasteryzowanego
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 0.5 łyżki soli
- 0.5 łyżki cukru
Mąkę przesiej do dużej miski i w jej środku zrób dołek. Wlej do niego podgrzane piwo, olej, wsyp drożdże, sól i cukier. W razie potrzeby dolej jeszcze odrobinę ciepłej wody. Zacznij wszystko mieszać widelcem powoli zagarniając do środka mąkę z brzegów kopczyka. Kiedy widelcem będzie Ci już ciężko zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, ale tylko do momentu połączenia składników w mięciutką kulkę ciasta. Następnie posyp ją z wierzchu odrobiną mąki i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na 2h. Ja odstawiłem ciasto na całą noc.
Po tym czasie podziel dużą kulę na mniejsze kawałki i uformuj z nich bułeczki lub paluchy. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Posmaruj białkiem jajka i według uznania posyp np. sezamem/makiem/kminkiem/czarnuszką/grubą solą i wstaw do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12min lub do momentu aż smakowicie się zarumienią i w środku będą suche.
SMACZNEGO!
Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2015-09-02 21:11:25
5