Witam, chciałbym, żebyście mi pomogli w wyborze w miare tanich, a zarazem dobrych produktów spożywczych, które mógłbym w razie czego wpisać w swój plan żywieniowy/jadłospis i stworzyć jakąś w miarę dobrą dietę na okres redukcji.
Poniżej przedstawie to co do tej pory rozpisałem i znalazłem na różnych stronach poświęconych kulturystyce, sporcie i zdrowym odżywaniu.
W razie jakichś pytań lub sugestii, prosiłbym niezmiernie o komentarz w poniższym poście, pozdrawiam! :)
P.S Chodzi mi również o to, aby nie brakowało w mojej diecie żadnych witamin/makro- & mikroelementów, żeby było to jako tako zapełnione.
Źródła BTW na redukcji:
[Węglodowany]
* Płatki owsiane (naj. Zwykłe, Górskie)
* Kasza - gryczana, jęczmięnna perłowa, jaglana
* Makaron - razowy graham, pełne ziarno, durum, brązowy
* Ryż - brązowy, dziki, basmati
* Otręby - pszenne, owsiane
* Warzywa: - Wit. A (szpinak, sałata, pomidor,)
Wit. K (brukselka, sałata, brokuły, szpinak)
Wit. B2 (ciemnozielone warzywa)
Wit. B1 (ziemniaki, strączkowe)
Wit. B5 (strączkowe)
Wit. B6 (ziemniaki)
Wit. B9 (fasola biała, groch, szpinak)
Wit. C (papryka, brukselka, warzywa kapustne, ziemniak)
[Białko]
* Mięso ( w kol. od naj.) - Cielęcina, Jagnięcina, Wołowina, Mięso ptactwa oraz Wieprzowina
* Ryby - mintaj, morszczuk, dorsz, tuńczyk, makrela, łosoś, okoń, sandacz, pstrąg, miruna
* Jajka
* Nabiał - ser biały chudy, półtłusty, mozarella
* Odż. białkowe (np. Koncenrat, Izolat, Hydrolizat)
[Tłuszcz]
* Oleje, smarowidła - olej palmowy, smalec, olej kokosowy, olej rzepakowy tłoczony na zimno
* Tł. Wielonienasycone: olej rzepakowy, lniany, kukurydziany , sojowy , słonecznikowy, margaryny miękkie
nasiona lnu, orzechy włoskie, ryby, pestki dyni
* Tł. Jednonienasycone: oliwa z oliwek, olej arachidowy, tran, ryby
* Tł. Nasycone: smalec, olej kokosowy, olej palmowy, tłuste mięsa zwierzęce
Poniżej przedstawie to co do tej pory rozpisałem i znalazłem na różnych stronach poświęconych kulturystyce, sporcie i zdrowym odżywaniu.
W razie jakichś pytań lub sugestii, prosiłbym niezmiernie o komentarz w poniższym poście, pozdrawiam! :)
P.S Chodzi mi również o to, aby nie brakowało w mojej diecie żadnych witamin/makro- & mikroelementów, żeby było to jako tako zapełnione.
Źródła BTW na redukcji:
[Węglodowany]
* Płatki owsiane (naj. Zwykłe, Górskie)
* Kasza - gryczana, jęczmięnna perłowa, jaglana
* Makaron - razowy graham, pełne ziarno, durum, brązowy
* Ryż - brązowy, dziki, basmati
* Otręby - pszenne, owsiane
* Warzywa: - Wit. A (szpinak, sałata, pomidor,)
Wit. K (brukselka, sałata, brokuły, szpinak)
Wit. B2 (ciemnozielone warzywa)
Wit. B1 (ziemniaki, strączkowe)
Wit. B5 (strączkowe)
Wit. B6 (ziemniaki)
Wit. B9 (fasola biała, groch, szpinak)
Wit. C (papryka, brukselka, warzywa kapustne, ziemniak)
[Białko]
* Mięso ( w kol. od naj.) - Cielęcina, Jagnięcina, Wołowina, Mięso ptactwa oraz Wieprzowina
* Ryby - mintaj, morszczuk, dorsz, tuńczyk, makrela, łosoś, okoń, sandacz, pstrąg, miruna
* Jajka
* Nabiał - ser biały chudy, półtłusty, mozarella
* Odż. białkowe (np. Koncenrat, Izolat, Hydrolizat)
[Tłuszcz]
* Oleje, smarowidła - olej palmowy, smalec, olej kokosowy, olej rzepakowy tłoczony na zimno
* Tł. Wielonienasycone: olej rzepakowy, lniany, kukurydziany , sojowy , słonecznikowy, margaryny miękkie
nasiona lnu, orzechy włoskie, ryby, pestki dyni
* Tł. Jednonienasycone: oliwa z oliwek, olej arachidowy, tran, ryby
* Tł. Nasycone: smalec, olej kokosowy, olej palmowy, tłuste mięsa zwierzęce