Wykroki, przysiady wykroczne, to przez wielu znienawidzone ćwiczenie. Tak trudne jak przysiady, tak skomplikowane jak martwy ciąg. Zawsze, kiedy robię te 4 serie wykroków z ciężarem od przysiadu, aż mam mroczki przed oczami, a uda wołają "na pomoc"...
Z początku chciałem odpowiedzieć w pewnym temacie na temat wykroków, ale naszła mnie chęć czegoś większego. Zaczynamy!
To tyle słowem wstępu, przejdźmy do opisu ćwiczenia:
Stajemy w pozycji do przysiadu, sztanga na karku, sztangielki w rękach zwisają luźno po bokach. Bierzemy wdech i mamy dwie możliwości:
1. Robimy krok w przód (wykrok) na odległość normalnego kroku, tzw. wykrok krótki. Wtedy pracują najbardziej m. czworogłowe ud, mniej m. pośladkowe.
2. Robimy wykrok w przód tak, aby udo i podudzie tworzyły kąt prosty. Wtedy pracują mocno pośladkowe, oraz kulszowo-goleniowe, ale to nie wyłącza z pracy m. czowogłowych - przeciwnie, nadal pracują mocno.
Nogę nie pracującą hamujemy lekko nad ziemią, aby utrzymać napięcie w nodze wykrocznej. Z tej pozycji wypychamy się do tyłu z pięt. Brawo - masz już jeden wykrok za sobą!
Praca mięśni
W wykrokach pracują:
1. M.czworogłowe ud (głównie część boczna, ona się najbardziej rozrasta, ale zależy od genetyki)
2. M.pośladkowe (głównie pośladkowy wielki)
3. M.kulszowo-goleniowe (tylko w głębokim wykroku!)
4. M.napinacz powięzi szerokiej
Ćwiczenie to jest idealne, jeżeli chcemy "poszerzyć" uda, pozatym, bardzo mocno pracują pośladki. Idealne także, do ćwiczenia utrzymywania równowagi.
Lista pytań:
Mam problem z utrzymaniem równowagi, dlaczego?
Ponieważ noga wykroczna dostaje prawie cały ciężar. Zacznij od mniejszych ciężarów, łatwiej się przystosujesz do większych ciężarów.
Jak mam liczyć powtórzenia?
Robisz wykrok na jedną nogę, potem na drugą, to jest jedno pełne powtórzenie. Możesz także "obrobić" jedną nogę, potem drugą.
Jak długie przerwy robić
Ja robię tak: robię jedną nogę, potem drugą i znowu tą pierwszą itd. W czasie, gdy jedna noga robi wykrok, druga odpoczywa. Ten system sprawdza się tylko wtedy, kiedy robimy wykrok powyżej minuty trzydzieści. Jeżeli robisz wykrok przez minutę, możesz odczekać następną i robić ćwiczenie dalej.
Zastosowanie wykroków w splicie.
Wykroki robimy jako pierwsze albo drugie. Ja zawsze robię je pierwsze, wtedy to wygląda tak:
Wykroki
Przysiady
Żuraw
Wspięcia.
albo
Przysiad
Wykroki
coś na dwugłowe
coś na łydki
Sprawa powtórzeń i serii jest sprawą indywidualną!
Mam nadzieję, że ktoś, kto to przeczytał, będzie znał to ćwiczenie na wylot. Jeżeli nie, zapytaj w tym temacie, ja na 100% odpowiem.
Zmieniony przez - skl15 w dniu 2009-08-13 18:37:11
w moim przypadku jak trenuję siady mniej niż 2x w tygodniu to mnie kolana swędzą - VooDa