Wlasnie zjadlem,
wywalona w kosmos :) Chyba jeszcze lepsza niz ta z rucola co niedawno wrzucilem. Po prostu rewelka.
Skladniki:
150g swiezych pieczarek
Malutki zabek czosnku lub pol duzego (jak kto lubi)
4 suszone pomidory w oleju
3 lyzki natki pietruszki
2 lyzki soku z cytryny (pol cytryny trzeba wycisnac)
Poltora lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
16 krewetek
wykalaczki/patyczki do szaszlykow (mozna sobie darowac)
Wykonanie:
Pieczarki myjemy dokladnie, kroimy w cienkie plasterki (calosc pieczarki, nozka tez) wrzucamy do miski.
Pomidory wyjmujemy z oleju i osuszsamy na sitku lub recznikiem papierowym. Kroimmy w paseczki i wrzucamy do pieczarek do miski.
Nac pietruszki myjemy i siekamy. Wrzucamy do miski.
W kubeczek wlewamy lyzke oliwy i 2 lyzki soku cytrynowego. Wyciskamy w to czosnek, pieprzymy, solimy. Beltamy dokladnie. Sos wlewamy na pieczarki i inne skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15min zeby (glownie pieczarki) przeszlo smakiem. Ja odstawilem do lodowki (lubie chlodne salatki). Tylko uwaga. Salatke zawinac w reklamowke bo w lodowce bedzie czosnkiem jechac :)
Na patelnie wlewamy pol lyzki oliwy z oliwek (najlpiej 3 tloczenie bo ta z pierwszego tloczenia ma zbyt intensywny aromat; z pierwszego tloczenia lepiej robic sosy do salatek) Krewetki nabijamy na wykalaczki/patyczki do szaszlykow i smazymy po okolo 3 minuty z kazdej strony na srednim ogniu. Nabija sie glownie po to, ze latwiej jest to obracac (zwlaszcza na jednym duzym patyczku). Bo obracanie kazdej krewetki pojedynczo to troche zmudne zajecie :)
Ja krewetki kupilem w Lidlu. Cos kolo 7zl (1,89 EUR).
Wystarczy na 2 takie salatki.
Wyjmujemy salatke z lodowki i rzucamy na to jeszcze cieple krewetki. Wioslujemy. WYPAS! :)
Bardzo tresciwe i sycace. No i fpyte bialka zdrowego :)

wywalona w kosmos :) Chyba jeszcze lepsza niz ta z rucola co niedawno wrzucilem. Po prostu rewelka.
Skladniki:
150g swiezych pieczarek
Malutki zabek czosnku lub pol duzego (jak kto lubi)
4 suszone pomidory w oleju
3 lyzki natki pietruszki
2 lyzki soku z cytryny (pol cytryny trzeba wycisnac)
Poltora lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
16 krewetek
wykalaczki/patyczki do szaszlykow (mozna sobie darowac)
Wykonanie:
Pieczarki myjemy dokladnie, kroimy w cienkie plasterki (calosc pieczarki, nozka tez) wrzucamy do miski.
Pomidory wyjmujemy z oleju i osuszsamy na sitku lub recznikiem papierowym. Kroimmy w paseczki i wrzucamy do pieczarek do miski.
Nac pietruszki myjemy i siekamy. Wrzucamy do miski.
W kubeczek wlewamy lyzke oliwy i 2 lyzki soku cytrynowego. Wyciskamy w to czosnek, pieprzymy, solimy. Beltamy dokladnie. Sos wlewamy na pieczarki i inne skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15min zeby (glownie pieczarki) przeszlo smakiem. Ja odstawilem do lodowki (lubie chlodne salatki). Tylko uwaga. Salatke zawinac w reklamowke bo w lodowce bedzie czosnkiem jechac :)
Na patelnie wlewamy pol lyzki oliwy z oliwek (najlpiej 3 tloczenie bo ta z pierwszego tloczenia ma zbyt intensywny aromat; z pierwszego tloczenia lepiej robic sosy do salatek) Krewetki nabijamy na wykalaczki/patyczki do szaszlykow i smazymy po okolo 3 minuty z kazdej strony na srednim ogniu. Nabija sie glownie po to, ze latwiej jest to obracac (zwlaszcza na jednym duzym patyczku). Bo obracanie kazdej krewetki pojedynczo to troche zmudne zajecie :)
Ja krewetki kupilem w Lidlu. Cos kolo 7zl (1,89 EUR).
Wystarczy na 2 takie salatki.
Wyjmujemy salatke z lodowki i rzucamy na to jeszcze cieple krewetki. Wioslujemy. WYPAS! :)
Bardzo tresciwe i sycace. No i fpyte bialka zdrowego :)
