PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Tak naprawdę każdy mięsień pracuje podczas ćwiczeń w skurczu ekscentrycznym i koncentrycznym

Jeśli mówimy o mięśniu brzuchatym, to każde wspięcia na palce z nogą wyprostowaną w stawie kolanowym, a więc wspięcia stojąc z róznymi ułożeniami stóp, wspięcia ośle, wypychanie palcami na suwnicy...
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
*stoję i wspinam się na palce - brzuchaty pracuje ekscentrycznie
*z wspięcia na palcach schodzę w dół - brzuchaty pracuje koncentrycznie
*pochylam się do przodu, uginam ręce oparte o ścianę, stoję na palcach i "pcham" pięty w dół - brzuchaty pracuje izometrycznie?
Zmieniony przez - Paulinaaaa_ w dniu 2017-01-16 16:59:29
Paulinaaaa_Czyli np.
*stoję i wspinam się na palce - brzuchaty pracuje ekscentrycznie
*z wspięcia na palcach schodzę w dół - brzuchaty pracuje koncentrycznie
*pochylam się do przodu, uginam ręce oparte o ścianę, stoję na palcach i "pcham" pięty w dół - brzuchaty pracuje izometrycznie?
Zmieniony przez - Paulinaaaa_ w dniu 2017-01-16 16:59:29
Izometrycznie pracuje, kiedy długość mięsnia się nie zmienia, a więc wystarczy oprzeć się o jakąś przeszkodę i pchać palce tak by nie zmieniały swojej pozycji. Ale to Ci łydek nie rozbuduje.
„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
Wydaje mi się, że rada, którą otrzymałaś to przerost formy nad treścią a autor sam do końca nie wiedział co ma na myśli. Mam napisać jakąs radę odnośnie łydek ?
Po pierwsze, przećwicz je według każdej funkcji anatomicznej. Mięsień płaszczkowaty mocniej pracuje w pozycji ze zgiętym stawem kolanowym ( wspięcia siedząc). Mięsień brzuchaty pracuje w roli zginacza, więc by kompleksowo go przetrenować warto wykonywać uginania podudzi na dwugłowe uda.
Po drugie, zatrzymuj się na dole (1-2 sekundy) bo masz krótki zakres ruchu i w ten sposób wydłużysz tut (czas pod napięciem, kluczowy do rozwoju mięsni). Ponadto ścięgno achillesa (jedno z najsilniejszych ścięgien w organizmie człowieka) nie bedzie w tak dużej mierze przejmowało pracy. Są osoby, które robią wspiecia z 200kg ciężarem a łydki mają niedotrenowane.
Po trzecie, w łydkach statystycznie znajduje się więcej włókien czerwonych, wytrzmałościowych. Lepiej więc trenować w zakresach powtórzeń rzedu 15-30.
Mam nadzieję, że moje rady będą praktyczniejsze.
Pozdrawiam.
Pilny student Vincea.