Szacuny
0
Napisanych postów
57
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1791
Witam,
Ostatnio napotkałem sie na bardzo pochlebne opinie dotyczące ćwiczeń na gorset mięsniowy. Jako osoba z lekkimi kłopotami z kręgosłupem jestem zainteresowany tym tematem.
Jednak nie moge znależć nic sensowenego, wszczególnionych ćwiczeń, planów itp. Czy mógłby ktoś powiedzieć pare słów lub pomóc dobrać jakiś plan? Chciałbym dorzucić troche ćwiczeń do obecnie robionego planu FBW.
Szacuny
0
Napisanych postów
5
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
18
Przy wzmacnianiu "gorsetu" trzeba pamiętać, by zachować równowagę między mięsniami brzucha i pleców, to bardzo ważne (tymbardziej że masz już problemu z kręgosłupem)
Szacuny
7
Napisanych postów
1030
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
16757
Gdzieś czytałem, że na wzmocnienie "gorsetu mięśniowego" dobre jest ćwiczenie, w którym leżysz płasko na plecach i na przemian unosisz przeciwległe kończyny do góry (prostopadle do podłoża).
Szacuny
90
Napisanych postów
15094
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
101723
tak sie okresla miesnie brzucha, lacznie z poprzecznym oraz prostowniki grzbietu + pomniejsze nie sa to jakies specjalne plany cwiczen, poza zwyczajnym wzmacnianiem tych miesni i wazniejsze niz wzmacnianie ich bez konca jest zachowanie rownowagi miedzy nimi
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"
Szacuny
392
Napisanych postów
12822
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
107749
Ja mam wade kregosłupa, poglebiona lordoze odc.ledzwiowego (wypchanie kregoslupa w strone brzuszną) i mam calkowity zakaz wykonywanai mc, przysiadow i innych cwiczen obciazajacych kregosłup.... NATOMIAST mam wskazane wykonywać cwiczenia wzmacniające brzuch (ale nogi muszą być ugięte) wieć leżenie na ławce prostej i unoszenie prostych nóg w góre całkowicie odpada
jeżeli boli Cie kregosłup i maśni nie pomagają udaj sie do rehabilitanta,
bo jak byłem u ortopedy żadnej wady nie wskazał, kregosłup zdrowy... i powiedział ze moge MC i wszystko robic na małych ciężarach .... poprostu brak słów
Szacuny
0
Napisanych postów
57
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1791
Hekade
Ja mam wade kregosłupa, poglebiona lordoze odc.ledzwiowego (wypchanie kregoslupa w strone brzuszną) i mam calkowity zakaz wykonywanai mc, przysiadow i innych cwiczen obciazajacych kregosłup.... NATOMIAST mam wskazane wykonywać cwiczenia wzmacniające brzuch (ale nogi muszą być ugięte) wieć leżenie na ławce prostej i unoszenie prostych nóg w góre całkowicie odpada
jeżeli boli Cie kregosłup i maśni nie pomagają udaj sie do rehabilitanta,
bo jak byłem u ortopedy żadnej wady nie wskazał, kregosłup zdrowy... i powiedział ze moge MC i wszystko robic na małych ciężarach .... poprostu brak słów
z kregosłupem nie ma żartów
Wiadomo. Nie ma żartów. Mam lekka wade postawy i czasem czuje ból pleców np. gdy długo stoje lub chodzę.
Dlatego własnie zainteresowałem sie ćwiczeniami gorsetu mięśniowego które odpowiadają za postawe.
Szacuny
90
Napisanych postów
15094
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
101723
zalezy jaka masz ta wade, wiekszosc z nas jakas ma.
uszkodzenia mechaniczne na pewno sa przeciwskazaniem do wykonywania mc, siadow, przynajmniej na wiekszych ciezarach.
w innych przypadach wszystko z glowa.
cisnij mocniej brzuch, piljnuj tego jak chodzisz, stoisz, rozciagaj grzbiet w tym odcinku i powinno grac.
"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"