Szacuny
1
Napisanych postów
2
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1487
Jak w temacie - na początku miesiąca zabrałem się za a6w. jednak już w pierwszych dniach, podczas wykonywania ćwiczeń, ujawniał się ból odcinka lędźwiowego kręgosłupa. próbowałem ćwiczyć i nie zwracać na to uwagi, ale niestety nie mogłem się już skupić na brzuchu, tylko myślałem o tych bolących plecach. postanowiłem poszukać innego treningu: abs 2 odpada, bo drążek mam za nisko. wiec został do wyboru trening z flexa. odczekałem tydzień, żeby plecy sobie "odpoczęły" i zacząłem ćwiczyć. jednak teraz jest jeszcze gorzej - pierwszą serię robie bez problemów, ale już w drugim ćwiczeniu (unoszenie ugiętych nóg) drugiej serii pojawia się ten sam ból kręgosłupa, tylko jeszcze mocniejszy :/ jest to irytujące - brzuch jeszcze się dobrze nie zmęczy, a tu już trzeba kończyć.
obecnie nie mam żadnych problemów z kręgosłupem, ale gdy byłem młodszy chodziłem na gimnastykę korekcyjną (była jakaś tam wada, ale udało się ją wyeliminować).
pleców nigdy nie ćwiczyłem.
macie jakieś rady żeby pozbyć się tego bólu który pojawia się podczas ćwiczeń? z góry dziękuję!
Szacuny
1
Napisanych postów
2
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1487
teraz sobie uświadomiłem że źle się wyraziłem - nie boli mnie sam kręgosłup, tylko mięśnie (o ile jakieś tam mam :/ ) na wysokości odcinka lędźwiowego. i podczas podnoszenia nóg, lędźwie odrywają się od podłogi i idą w górę (wtedy mnie boli). a gdy robie brzuszki wszystko jest ok.
Szacuny
41
Napisanych postów
2566
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
10268
W takim razie tym bardziej je rozciągnij. Możliwe, że coś sobie naciągnąłeś w dolnym odcinku. Jeśli boli tylko przy ćwiczeniach to samo przejdzie. Jak się zacznie nasilać - lekarz.
Szacuny
7
Napisanych postów
847
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
12430
Słabe plecy i do tego zła technika. Plecy wzmocnij jeśli nie chcesz chodzić na siłownie to w domu też możesz wykonywać coś na plecy. A zwłaszcza chodzi tu o dolny odcinek.