Szacuny
0
Napisanych postów
128
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
8002
Witam. Mam pytanie dotyczące ćwiczenia brzucha na ławce płaskiej, takiej do wyciskania z prasą do nóg. Ćwiczę w taki sposób, że nogi zapieram o prasę na dole i robie jakby zwykłe brzuszki. I teraz pytanie czy jest to dobre ćwiczenie, nie obiciąża za bardzo pleców czy coś? Może jednak powinienem zainwestować w ławkę do brzuszków?
Szacuny
2
Napisanych postów
6019
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
35589
W nic nie inwestuj. Kładziesz koc na ziemi, siebie na tym kocu i robisz unoszenia. Już masz jedno ćwiczenie. Drugie - podkulasz nogi i robisz spięcia brzucha, tzn. podnosisz do góry tylko klatkę. Brzuch najlepiej robić na drążku - w zwisie podciągasz kolana do klatki.
Co do ławki - ja ją mam i stoi nie używana, zbędny gadżet zdecydowanie, podobnie jak same brzuszki nie są najlepszym ćwiczeniem
Szacuny
0
Napisanych postów
128
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
8002
No dzięki za radę. O tych spięciach słyszałem duzo dobrego, może spróbuje. A przytrzymuje na sekunde czy szybko podnosze klatke i opadam? I robie ich maksymalną ilość?
Szacuny
0
Napisanych postów
128
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
8002
Mam jeszcze kilka pytań na tą chwile i nie chce zakładać nowego tematu.
1. Jeszcze raz dotyczące brzucha. Czy te spięcia powinienem wykonywać tak jak robie trening czyli co 2 dni, czy moge codziennie?
2. O ile wiem przy przysiadzie robi się tak zwany "kaczy kuper" czyli miednica do przodu a tyłek do tyłu? (Mam nadzieje, że wiecie o co chodzi, plecy w dolnym odcinku maksymalnie proste) I teraz pytanie: czy prostować też tak maksymalnie plecy przy wyciskaniu na barki z przodu oraz unoszenia ramion ze sztangą łamaną (ćwiczenie bicepsu)?