
Składniki: (z przepisu wychodzą 4 porcje)
- dwa filety z łososia (po ok. 250-300 g )
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- ryż jaśminowy 250 g
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka miiodu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sezam (do posypania)
Przygotowanie:
1. Z łososia usuwamy skórę ,rybę myjemy ,osuszamy i dzielimy na porcję.
2. W misce mieszamy marynatę składająca się z :3 łyżek sosu teriyaki, 1 łyżki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, poszatkowanego czosnku oraz 1 łyżki miodu. W marynacie zanurzamy łososia i pozostawiamy na min. kilka godzin.
3. Ryż gotujemy w wodzie w stosunku 1:1.2
4. Pieczarki dzielimy na ćwiarki , polewamy 3 łyżkami sosu sojowego i smażymy razem z poszatkowaną cebulą na patelni.
5. W szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do pieczarek, utworzy nam się błyszczący ,kleisty sos.
6. Łososia grillujemy lub smażymy , na talerzu polewamy rybę sosem z pieczarek,posypujemy sezamem,podajemy z ryżem.
SMACZNEGO!
Wartości (na porcję) :
B: 48,2
T: 31,8
W: 98,6
Kcal: 865


Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-02-09 18:12:46
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html