Szacuny
0
Napisanych postów
83
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1146
Siema. Co sądzicie o ściskaczach do rąk w w kontekście wzmacniania siły chwytu i przybraniu masy mięśniowej przedramion. Ćwiczę planem ppl x5 ale dodatkowo myślałem o zakupie sciskacza.
Jakie macie zdanie na ten temat.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6840
Napisanych postów
62862
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784521
Wszystko zależy od celu w jakim stosujemy ten ściskacz, bo sam cel ściskacza może być różny. Rzeczywiście regularne jego używanie może wzmocnić mięśnie dłoni, przedramion, siłę chwytu, rehabilitacji przy urazach dłoni czy nawet działanie relaksujące jak ściskanie specjalnej piłeczki.
Jednak bardziej bym widział zastosowanie ściskacza w takich aktywnościach niż w treningu siłowym. W sytuacji gdy mamy trening siłowy 5 razy w tygodniu rzadko kiedy jest potrzebna dodatkowa stymulacja przedramion. Oczywiście przy założeniu, że plan treningowy jest prawidłowo ułożony i w swej strukturze zawiera ćwiczenia złożone głównie pull jak wiosłowania, martwy ciąg.
Ponad to możemy w ramach planu treningowego też dołożyć dedykowane ćwiczenia przedramionom z ciężarami, jakieś formy uginania i prostowania nadgarstków czy też trzymania obciążenia na czas lub zwis na drążku.
Oczywiście możesz dołożyć sobie takie zabawy ze ściskaczem tylko musisz obserwować czy to nie przełoży się na trening siłowy, bo przemęczone przedramiona odbiją się na martwym ciągu, wiosłowaniu, podciąganiu na drążku.
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-11-03 13:51:59
Szacuny
525
Napisanych postów
1516
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
22229
Ściskacz spoko sprawa, ale przecież możesz równie dobrze nałożyć sobie cięzar na hantle odpowiedni do swojej siły chwytu i po prostu trzymać je na czas, według mnie zdecydowanie lepsze rozwiązanie, bo o ile dobrze mi wiadomo, to ściskacz w końcu to bedzie za mało, a tak, to chociaż sobie to odpowiednio dopasujesz pod siebie.
Szacuny
0
Napisanych postów
83
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1146
witorrr98
Ściskacz spoko sprawa, ale przecież możesz równie dobrze nałożyć sobie cięzar na hantle odpowiedni do swojej siły chwytu i po prostu trzymać je na czas, według mnie zdecydowanie lepsze rozwiązanie, bo o ile dobrze mi wiadomo, to ściskacz w końcu to bedzie za mało, a tak, to chociaż sobie to odpowiednio dopasujesz pod siebie.
Te ćwiczenie z trzymaniem wykonywać coś w stylu planka? W sensie że 3xmax albo 3x60s?
Szacuny
0
Napisanych postów
83
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1146
m1siekk
Polecam! Sam posiadam 50,90 120 kg.
A na lepszy chwyt Możesz sobie jeszcze dokupić nakładki fat grip.
Fatgripa nie posiadam ale za to mam otulinę z pianki poliuretanowej po założeniu na gryf też spełnia funkcję fatgripa. Może nie jest to to samo ale zawsze
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Jest dostępnych wiele, różnych ćwiczeń pod kątem zwiększenia siły chwytu i mięśni przedramienia. Jeżeli trenujesz na siłowni, to spokojnie możesz dobrać sobie kilka z nich i wykorzystać. Nie ma potrzeby kupowania w tym celu ściskacza. Poza tym, trochę co innego będzie praca nad siłą chwytu, a rozbudową mięśni przedramienia. W pierwszym przypadku z reguły wprowadza się ćwiczenia izometryczne, a w drugim rozciąga i napina mięśnie w celu ich pracy. Według mnie urządzenie zbędne i spokojnie wprowadzić można inne ciekawe.
Szacuny
59
Napisanych postów
473
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
2583
Młody Adonis
Siema. Co sądzicie o ściskaczach do rąk w w kontekście wzmacniania siły chwytu i przybraniu masy mięśniowej przedramion. Ćwiczę planem ppl x5 ale dodatkowo myślałem o zakupie sciskacza.
Jakie macie zdanie na ten temat.
Nic nie wart w mym przypadku do wzmacniania chwytu.
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
Jeśli masz na myśli takie sciskacze z jakiejś sieciówki to odpuść. Za mały opór z reguły. Ściskacze z regulacją oporu to już nieco inna sprawa, oczywiście przy założeniu że ten opór jest jakiś sensowny. Do ćwiczenia siły chwytu może się przydać. To nie tak że jest niezbędny i niezastępowalny ale drugiej strony też nie jest nieprzydatny. Do rozbudowy mięśni/masy przedramion mało przydatny.
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"