Problemy trawienny to dość popularny i krępujący problem sporej części osób. Z reguły objawiają się one pojawiającymi często gazami, wzdęciami, a nawet bólami okolic żołądka i jelit. Niestety powody tych dokuczliwych problemów mogą być bardzo różne. Dlatego też ciężko jest jednoznacznie określić, co może je powodować i co zrobić, aby je wyeliminować. Warto jednak poznać kilka możliwych powodów tego typu dolegliwości.
1. Zbyt/mało dużo błonnika w diecie.
Problem pojawia się najczęściej w sytuacji sporej ilości węglowodanów. Osoby, które w czasie budowania masy mięśniowej dostarczać muszą dużo kcal, spożywają również sporo węglowodanów. Dostarczając je w dużej ilości z produktów pełnoziarnistych, takich jak: kasze, płatki, ryże, pieczywo, ilość błonnika w naszej diecie wzrasta dość znacznie, czasami dochodzą do 80 g dziennie. Zdecydowanie należy przemyśleć ograniczenie go do 30-40 g, nawet kosztem jakości produktu. Odwrotna sytuacja, gdy błonnika w diecie jest zbyt mało. Ma to miejsce np. na dietach low carb. Warto wtedy przemyśleć dodanie np. siemienia lnianego, chia, otrębów.
2. Zbyt mało płynów w diecie w stosunku do białka.
Czasami spotkać można sytuacje, kiedy to skupiamy się na dostarczeniu odpowiedniej ilości białka. Spotkać można nawet sytuacje, kiedy to część osób twierdzi, że lepiej spożyć za dużo, na wszelki wypadek. Jednak nie każdy zwraca uwagę na to, żeby dostarczyć również odpowiednią ilość płynów. Spore spożycie białka w stosunku do małego dostarczenia płynów powodować może pogorszenie perystaltyki jelit.
3. Zbyt słabe dokwaszenie żołądka.
Problem pojawiający się w sytuacji, gdy pH naszego soku żołądkowego jest zbyt wysokie. Spożywane białko nie jest do końca trawione i w ten sposób dostaje się do jelita. Tam niestety zalega, powodując nie tylko, dużo słabsze wykorzystanie aminokwasów dla naszych mięśni, ale również nadmierne procesy gnilne, wzdęcia i gazy. Warto zastosować ocet jabłkowy, imbir, czy kminek. Również dobrze sprawdza się debutir.
4. Wybrane produkty żywnościowe.
Laktoza z nabiału, surowe warzywa, gluten, czy lektyny powodować mogą różnego rodzaju problemy żołądkowe. Warto przeanalizować ich obecność w produktach żywnościowych i kolejno eliminować obserwując reakcję układu trawiennego.
