Szacuny
47
Napisanych postów
447
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
10205
Witam.
Co myślicie o naleśnikach na śniadanie robionych z takich proporcji :
- 70g mąki pszennej
- 70g mąki żytniej
- 2 całe jaja ( około 120g )
- 300ml mleka 0.5%
- 15ml oliwy z oliwek ( do smażenia )
Dodam, że omlety nie wchodzą za bardzo w grę, ponieważ i tak musze się już hamować z białkiem w diecie, aby nie było go zbyt dużo.
Chce tylko sprawdzić, czy takie śniadanie ( i ewentualnie drugie śniadanie ) jest w porządku. Zastanawiałem się nad zmianą mleka z 0,5% do 3,2% biorąc pod uwagę to, że mam problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości tłuszczów oraz to, że większość witamin w mleku jest rozpuszczalnych w tłuszczach.
Szacuny
3363
Napisanych postów
8469
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
407869
140 g mąki to sporo, a wartości odżywcze takie sobie. Nie rozumiem problemu z omletami i białkiem, skoro do naleśników dajesz 2 jajka, to możesz zrobić omlet z tych 2 jajek i 30 g płatków np. jaglanych, odrobiny wody, czy mleka.
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
47
Napisanych postów
447
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
10205
Wlasnie tak myslalem ze mleko bardziej tluste, a make tez kupie zaproponowana przez Ciebie Z omletem mam taki problem, ze jesli zjem omlet z dwoch jajek i chocby do tego 30g platkow owsianych to dostarcze sobie malo kalorii w porze dnia kiedy mam najwiekszy apetyt, a co za tym idzie bedzie mi ciezej dostarczyc odpowiednia liczbe kalori.
Szacuny
47
Napisanych postów
447
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
10205
Nie wiem czy dobrze myślę, ale według mnie jeśli zwiększe ilość produktów omlecie, to automatycznie powinienem zwiększyć ilość białka. A jak pisałem białka w diecie mam wystarczająco i muszę je ograniczać, ponieważ nie widze sensu w spożywaniu go więcej aniżeli powyżej 2,5g na kg masy ciała.
Szacuny
3637
Napisanych postów
31015
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
294271
Dokładnie masz rację więcej niż 2,5 nie ma co dawać, aczkolwiek pewnie dajesz za dużo białka do innych posiłków i Ci potem trudno bilansować inne, daj w miarę liczbą równą białka na posiłek i będzie łatwiej