WITAM. MAM PROBLEM CHCIALBYM SIE DOWIEDZIEC JAK ROZRUZNIAMY WEGLOWODANY PROSTE I ZLOZONE. CHODZI MI O PRZYKLADY PRODUKROW. DZIEKI
...
Napisał(a)
Zatem najprościej ja się da...
monosacharydy
glukoza: owoce, soki, miód
fruktoza: owoce i soki
disacharydy
sacharoza: zwykły cukier
laktoza: cukier z mleka
maltoza: np w piwie i wypiekach
trehaloza
celobioza
wielocukry czyli węglowodany złożone
skrobia: warzywa, zboża, kukurydza, ryż
celuloza - błonnik
Warto przeczytać!
Czy węglowodany są potrzebne do wzrostu mięśni?
https://www.sfd.pl/art/Pogromcy_Mitów/Czy_węglowodany_są_potrzebne_do_wzrostu_mięśni_-a553.html
oraz
Węglowodany na masę
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Węglowodany_na_masę-a2439.html
monosacharydy
glukoza: owoce, soki, miód
fruktoza: owoce i soki
disacharydy
sacharoza: zwykły cukier
laktoza: cukier z mleka
maltoza: np w piwie i wypiekach
trehaloza
celobioza
wielocukry czyli węglowodany złożone
skrobia: warzywa, zboża, kukurydza, ryż
celuloza - błonnik
Warto przeczytać!
Czy węglowodany są potrzebne do wzrostu mięśni?
https://www.sfd.pl/art/Pogromcy_Mitów/Czy_węglowodany_są_potrzebne_do_wzrostu_mięśni_-a553.html
oraz
Węglowodany na masę
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Węglowodany_na_masę-a2439.html
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
https://www.sfd.pl/charakterystyka_cukrów-t176557.html
Nastepnym razem postaraj sie uzyc wyszukiwarki.
Nastepnym razem postaraj sie uzyc wyszukiwarki.
...
Napisał(a)
ww zlozone - ryz/kasza/makaron/ziemniaki/chleb/warzywa
ww proste - miod/owoce
Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2008-09-11 19:39:45
ww proste - miod/owoce
Zmieniony przez - zaglebieSC w dniu 2008-09-11 19:39:45
...
Napisał(a)
Dzieki ale chodzi mi o troche wiecej produktow jesli to mozliwe. Pozdrawiam
...
Napisał(a)
A skrobia ziemniaczana?
Spodziewam się odpowiedzi, że proste.... więc: czy jak doodam do niej otręby pszenne to mogę liczyć jako złożone?
Spodziewam się odpowiedzi, że proste.... więc: czy jak doodam do niej otręby pszenne to mogę liczyć jako złożone?

...
Napisał(a)
Chodzi mi o makaros , ryz , kasza manna , jecznienna , ziemniaki , warzywa , owoce , itp. Nie wiem jak to rozruznic. Z gory Dzieki
...
Napisał(a)
Oprocz owocow to zlozone,bo te maja fruktoze.
Tylko tez trzeba rozroniac te bardziej i mniej przetworzone.Np.kasza manna jest przetworzona (podnosi szybciej poziom cukru we krwi niz np.jeczmienna,gryczana,ma mniej,a nawet bardzo malo skladnikow odzywczych)
"WĘGLOWODANY PROSTE (monosacharydy lub jednocukry) - nie ulegają hydrolizie w przewodzie pokarmowym człowieka. Są one bezpośrednio wchłaniane do krwi, proces ten zaczyna się w jamie ustnej. Efektem ich rozkładu jest woda i dwutlenek węgla, a więc związki niebędące już cukrami.
Cukry proste to : glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza i inne
Glukoza (cukier gronowy) znajduje się w sokach roślinnych, szczególnie owoców, niektórych kwiatów i miodzie. U ludzi i zwierząt występuje w postaci formy zapasowej - glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Glukoza we krwi człowieka stanowi około 0,1 %. Jest ona jedynym cukrem fizjologicznym, który jako substrat energetyczny przenoszona jest przez krew do tkanek.
Fruktoza (cukier owocowy) występuje w miodzie i w owocach. W organizmie człowieka fruktoza jest szybko metabolizowana lub zamieniana na glukozę.
Galaktoza (składnik cukru mlecznego - laktozy), w stanie wolnym występuje bardzo rzadko.
Mannoza jest składnikiem wielocukrów połączonych z białkami.
Pozostałe cukrowce proste i złożone, przechodzą przemianę do glukozy. Przemiany te dokonują się w wątrobie."
Wszedzie masz informacje o tym.
Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-09-12 15:08:45
Tylko tez trzeba rozroniac te bardziej i mniej przetworzone.Np.kasza manna jest przetworzona (podnosi szybciej poziom cukru we krwi niz np.jeczmienna,gryczana,ma mniej,a nawet bardzo malo skladnikow odzywczych)
"WĘGLOWODANY PROSTE (monosacharydy lub jednocukry) - nie ulegają hydrolizie w przewodzie pokarmowym człowieka. Są one bezpośrednio wchłaniane do krwi, proces ten zaczyna się w jamie ustnej. Efektem ich rozkładu jest woda i dwutlenek węgla, a więc związki niebędące już cukrami.
Cukry proste to : glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza i inne
Glukoza (cukier gronowy) znajduje się w sokach roślinnych, szczególnie owoców, niektórych kwiatów i miodzie. U ludzi i zwierząt występuje w postaci formy zapasowej - glikogenu w mięśniach i w wątrobie. Glukoza we krwi człowieka stanowi około 0,1 %. Jest ona jedynym cukrem fizjologicznym, który jako substrat energetyczny przenoszona jest przez krew do tkanek.
Fruktoza (cukier owocowy) występuje w miodzie i w owocach. W organizmie człowieka fruktoza jest szybko metabolizowana lub zamieniana na glukozę.
Galaktoza (składnik cukru mlecznego - laktozy), w stanie wolnym występuje bardzo rzadko.
Mannoza jest składnikiem wielocukrów połączonych z białkami.
Pozostałe cukrowce proste i złożone, przechodzą przemianę do glukozy. Przemiany te dokonują się w wątrobie."
Wszedzie masz informacje o tym.
Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-09-12 15:08:45
...
Napisał(a)
wszystkie, ktore wymieniles oprocz owocow(wegle proste, fruktoza) i niektorych warzyw(buraki- dwucukry, sacharoza) to wegle zlozone(skrobia)
hihi nie zauwazylem cie, ale za to nie napisales o burakach
Zmieniony przez - mombas w dniu 2008-09-12 15:12:03
hihi nie zauwazylem cie, ale za to nie napisales o burakach

Zmieniony przez - mombas w dniu 2008-09-12 15:12:03
...
Napisał(a)
No tak,burak ma sacharoze.W innym temacie pytalam o to,ale moze ktos wie zo zlego ma pomidor jako,ze nalezy do owocow niby?
Edit.
Juz sie dowiedzialam z innego tematu.Ma 1.4 fruktozy i 1,1 glukozy.
Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-09-12 16:54:48
Edit.
Juz sie dowiedzialam z innego tematu.Ma 1.4 fruktozy i 1,1 glukozy.
Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-09-12 16:54:48
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!