Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1189
Cześć!
Mam stwierdzone żylaki powrózka nasiennego - lekarz nie określił którego stopnia lecz wnioskuje że są to 3stopnia z zaleceniem do zabiegu. Lekarz również odradził mi ćwiczeń fizycznych o większej aktywności lecz jestem ciekawy opinii innych. Może ktoś z Was miał lub ma ten sam problem? Doradzicie może czy odpuścić sobie ćwiczenia i każdą aktywność fizyczną i udać się na zabieg czy może można z tym żyć i normalnie funkcjonować?
Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1189
No tak, lekarz jest od tego ale są po prostu widoczne i dość duże stąd ta moja ocena. Dzięki za odpowiedź. To dobrze, bo póki to co nie za bardzo jestem przekonany co do tego by to operować.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Operuje się jak ból jest długotrwały i zamyka skale 7-10/10. Lub ktoś stara się o dziecko a nie idzie a partnerka może więc wtedy się operuje jako przyczynę. Pewnie masz po lewej stronie jak +90% populacji bo tak wynika z anatomii. Więc to, że stwierdzone niczego nie przesądza.
Szacuny
0
Napisanych postów
14
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
1189
Zgadza się. Pocieszyłeś i oby w takim razie nie było takiego bólu, który zmusiłby do tego. Fakt że trochę pobolewało ale nie było to nic długotrwałego. Wrócę w takim razie do treningów i zobaczymy co będzie dalej z tym. Też słyszałem że zimna kąpiel i prysznice pomagają
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9152
Napisanych postów
83455
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
705602
Niestety ale trening siłowy zwiększa znacznie ciśnienie w jamie brzusznej które nie korzystnie wpływa na stan żylaków powrózka nasiennego. Proponuje po prostu kontrolować stan żylaków i żyć dalej normalnym trybem życia. Zaawansowane żylaki powodują wzrost temperatury jąder przez co nasienie jest słabej jakości i możesz być częściowo bezpłodny. Przyczynia się do tego nadmierny wysiłek fizyczny lub siedzący tryb życia. Dlatego też warto pamiętać o rozsądku. Zarówno treningi ponad nasze możliwości, jak i brak aktywności nie będą dla nas dobre.
Szacuny
4
Napisanych postów
245
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
4676
flex1976
Niestety ale trening siłowy zwiększa znacznie ciśnienie w jamie brzusznej które nie korzystnie wpływa na stan żylaków powrózka nasiennego.
Proponuje po prostu kontrolować stan żylaków i żyć dalej normalnym trybem życia.
Zaawansowane żylaki powodują wzrost temperatury jąder przez co nasienie jest słabej jakości i możesz być częściowo bezpłodny.
Przyczynia się do tego nadmierny wysiłek fizyczny lub siedzący tryb życia. Dlatego też warto pamiętać o rozsądku. Zarówno treningi ponad nasze możliwości, jak i brak aktywności nie będą dla nas dobre.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Skoro masz podobnie, najlepszą poradę otrzymasz od lekarza specjalisty, a nie na forum sportowym. Warto pamiętać o tym, że każdy przypadek choroby, urazu, czy kontuzji jest inny i nie można generalizować, że skoro ktoś trenuje całe życie z arytmią serca, zerwanymi więzadłami krzyżowymi, przepukliną, czy też żylakami i nic mu nie jest, to tak sam będzie w Twoim przypadku. Bez wątpienia wysoka aktywność fizyczna, jak i jej brak będzie negatywnie wpływał na możliwość pogłębienia żylaków. Najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie tego z lekarzem specjalistą i ewentualnie zabieg.