Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

10 lipca - UFC 264: Dustin Porier vs. Conor McGregor 3

temat działu:

Scena MMA i K-1

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9889

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert
Szacuny 2584 Napisanych postów 23357 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 337410

Stacy Revere/Getty Images

Zwycięstwo Dustina Poiriera i dramat Conora McGregora w trylogii na UFC 264

Pojedynek wieczoru gali UFC 264 pomiędzy Dustinem Poirierem i Conorem McGregorem zakończył się w sposób, którego niewielu się spodziewało.

Po emocjonującej i trzymającej w napięciu pierwszej rundzie, Dustin Poirier (28-6 MMA, 20-5 UFC) pokonał Conora McGregora (22-6 MMA, 10-4 UFC), gdy Irlandczyk doznał paskudnej kontuzji lewej nogi w ostatnich sekundach 1. rundy. Walka została przerwana, za radą lekarza, między pierwszą. a drugą rundą.

Pierwsza runda rozpoczęła się od obrotowych kopnięć McGregora. Poirier odpowiedział własnymi kopnięciami. Walka toczyła się w stójce na środku Oktagonu do momentu, w którym Poirier zepchnął McGregora pod siatkę. McGregor podjął próbę duszenia gilotynowego, która jednak nie powiodła się.

Gdy walka trafiła do parteru, Poirier zasypał rywala ciosami, podczas gdy McGregor wyprowadzał kopnięcia z dołu, próbując powstrzymać Poiriera przed zadawaniem ciosów.

Około 15 sekund przed końcem rundy, po tym jak walka wróciła do stójki, McGregor przy wymianie ciosów tak niefortunnie postawił lewą nogą zakroczną, że ta wygięła się sprawiając wrażenie złamanej. McGregor przez cały czas siedział na macie pod siatką opatrywany przez służby medyczne.
https://twitter.com/nrlphysio/status/1414082177881436162?s=20

Dustin Poirier pokonał Conora McGregora przez TKO (kontuzja nogi) – runda 1, 5:00

Zwycięstwo Poiriera przechyla szalę zwycięstw w trylogii na jego korzyść. Obaj zawodnicy po raz pierwszy zmierzyli się na UFC 178 we wrześniu 2014 roku. Walka w wadze piórkowej zakończyła się w 1 rundzie, kiedy to McGregor pokonał Poiriera serią ciosów.

Siedem lat później McGregor i Poirier zmierzyli się ponownie – tym razem w wadze lekkiej. Walka była głównym pojedynkiem gali UFC 257 w styczniu tego roku. Po wyrównanej pierwszej rundzie, Poirier poobijał nogę McGregora, następnie skończył go ciosami w drugiej rundzie.

Przed UFC 264, prezydent organizacji Dana White zadeklarował, że zwycięzca tego starcia będzie pretendentem numer jeden do walki o tytuł wagi lekkiej. Tym samym Poirier zdobył bilet do walki o pas z mistrzem Charlesem Oliveirą.

Poirier, który po raz drugi stanie do walki o tytuł UFC, ma za sobą trzy zwycięstwa nad Danem Hookerem i dwa nad McGregorem. „Diament” walczył o tytuł UFC we wrześniu 2019 roku, ale został poddany przez ówczesnego mistrza Khabiba Nurmagomedova.

Jeśli chodzi o McGregora, przegrana jest jego trzecią porażką w czterech walkach. Od czasu zwycięstwa w walce o tytuł wagi piórkowej z Jose Aldo, Irlandczyk uzyskał bilans 3-4 w UFC.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert
Szacuny 2584 Napisanych postów 23357 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 337410

Jeff Bottari/Zuffa LLC

Gilbert Burns pokonał Stephena Thompsona na gali UFC 264

Gilbert Burns zadbał o to, aby rozpocząć swoją kampanię powrotu do rywalizacji o tytuł mistrza wagi półśredniej od zwycięstwa w starciu ze Stephenem Thompsonem na UFC 264.

Były pretendent do tytułu Gilbert Burns (19-4 MMA, 12-4 UFC) pokonał przez jednogłośną decyzję Stephena Thompsona w walce co-main event na gali UFC 264. Burns wypunktował Stephena Thompsona (16-4-1 MMA, 11-4-1 UFC) na kartach sędziowskich.

W pierwszej rundzie obaj zawodnicy nieśmiało podjęli walkę, próbując się wzajemnie odczytać i złapać odpowiedni timing. Po około dwóch minutach Burns trafił niskim pojedynczym ciosem i obalił Thompsona. Od tego momentu Brazylijczyk zaczął zadawać ciosy w parterze, po czym pracował nad zajęciem lepszej pozycji. „Wonderboy” był w stanie zbliżyć się do siatki i z jej pomocą wrócić do stójki. Przed gongiem doszło do krótkiej wymiany ciosów, w której obaj zawodnicy trafiali się nawzajem.

W drugiej rundzie brakowało akcji na początku, gdyż obaj zawodnicy po raz kolejny byli bardzo ostrożni w swoim podejściu. Thompson trzymał się głównie na zewnątrz i wyprowadzał dobre kopnięcia na korpus i nogi, ale nie było to nic, co mogłoby zaszkodzić Burnsowi. Brazylijczyk trafił też kilkoma dobrymi sierpami, ale nie miały one większego wpływu na Thompsona. Do końca rundy pozostało około 30 sekund. Burns zdołał sprowadzić Thompsona do parteru pod siatką, gdzie obaj wymieniali się ciosami

W ostatniej rundzie Thompson zaczął wywierać presję. Podszedł do Burnsa i wykonał obrotowe kopnięcie, które wstrząsnęło Brazylijczykiem. Burns szybko się zrewanżował, a następnie spróbował obalenia. Początkowo mu się to nie udawało, ale w końcu udało mu się powalić Thompsona na matę na dwie minuty przed końcem walki. Burns kontrolował walkę z pozycji bocznej i cały czas był zajęty uderzeniami. Thompson nie był w stanie wrócić do stójki do końca pojedynku.

Gilbert Burns pokonał Stephena Thompsona przez jednogłośną decyzję (29-28, 29-28, 29-28)

Burns z sukcesem odbił się po porażce z mistrzem Kamaru Usmanem, która miała miejsce w lutym na UFC 258. Przegrana z Usmanem przerwała passę sześciu wygranych walk, które zapewniły mu walkę o tytuł. 34-latek przez cały tydzień przed walką mówił, że zamierza po raz drugi zawalczyć o pas wagi 170 funtów.

Tymczasem Thompson zakończył swoją dobrą passę dwóch wygranych walk. 38-latek wygrał z Vicente Luque i Geoffem Nealem.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert

Stacy Revere/Getty Images

Dana White zapowiada czwartą walkę między Dustinem Poirierem i Conorem McGregorem

Prezydent UFC Dana White już myśli o czwartej walce pomiędzy Dustinem Poirierem i Conorem McGregorem po zaskakującym finale trylogii na gali UFC 264.

Po tym jak trzecia walka pomiędzy Dustinem Poirierem (28-6 MMA, 20-5 UFC) i Conorem McGregorem (22-6 MMA, 10-4 UFC) w sobotę w T-Mobile Arena w Las Vegas zakończyła się po pierwszej rundzie z powodu kontuzji nogi „The Notorious’a”, Dana White uważa, że czwarta walka może być konieczna, aby rozstrzygnąć tę rywalizację.

Choć liczba zwycięstw w trylogii przemawia za Poirierem, McGregor dał już jasno do zrozumienia, że nie uważa, aby było to czyste zwycięstwo Amerykanina.

White wydaje się z tym zgadzać i podczas gdy czas powrotu McGregora do rywalizacji jest nieznany, ponieważ konieczna jest operacja nogi, szef UFC uważa, że kolejny pojedynek byłby logiczny.

Dana White
„Walka nie została zakończona”, powiedział White w rozmowie z mediami po UFC 264. „Walka nie może być zakończona w ten sposób. Zobaczymy jak ta cała sprawa się rozegra. Kto wie, jak długo Conor będzie poza grą, więc Poirier będzie robił swoje, dopóki Conor nie będzie gotowy.”

White powiedział, że w okresie rekonwalescencji McGregora zamierza zestawić walkę o tytuł wagi lekkiej pomiędzy Dustinem Poirierem a mistrzem Charlesem Oliveirą. Nie wie kiedy to nastąpi, ale może się to odbyć w ciągu roku.

Jeśli chodzi o to, kiedy mogłoby dojść do kolejnej walki Poiriera i McGregora, White powiedział, że nie ma na ten temat żadnych dodatkowych informacji.

Dana White
„Nie możesz zajmować się hipotezami w tym sporcie,” powiedział White. „Wszystko zależy od czasu, co się dzieje, co się wydarzyło od tego czasu. Conor jutro idzie na operację. Nie wiemy jak długo będzie poza akcją. Ile będzie potrzebował rehabilitacji i terapii.”
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert

Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports / mmajunkie.com

Dana White podał informacje o stanie zdrowia Conora McGregora po kontuzji nogi na UFC 264

Walka wieczoru gali UFC 264 między Dustinem Poirierem a Conorem McGregorem zakończyła się przed czasem lecz nie po ciosach czy poddaniu, ale przez kontuzję nogi McGregora.

Dustin Poirier wyszedł zwycięsko z tego starcia w trylogii pomiędzy pierwszą a drugą rundą, ponieważ McGregor doznał kontuzji nogi w końcowych momentach pierwszej rundy.

Dana White
„Dla mnie wyglądało to jak skręcenie kostki, ale nie jestem lekarzem. Jak już zrobią mu rentgen i się temu przyjrzą, to będą wiedzieli dokładnie co jest nie tak” – powiedział White w rozmowie z dziennikarzami podczas konferencji prasowej po UFC 264.

Wtedy właśnie stojący w pobliżu szef ds. biznesowy UFC Hunter Campbell przerwał jego odpowiedź i przedstawił aktualizację stanu zdrowia McGregora.

Dana White
„Dolna kość piszczelowa. Goleń, jak sądzę.”

– przekazał White mediom przez mikrofon. MMA Junkie było w stanie potwierdzić z uściślonej wypowiedzi niedługo potem, że kontuzja rzeczywiście dotyczyła złamania kości piszczelowej.

Dana White
„Nie wiem, jak oni to wykombinowali tak szybko” – zażartował White.

Kiedy tylko McGregor będzie gotowy do powrotu do akcji po przerwie spowodowanej operacją i rehabilitacją, White twierdzi, że czwarta walka z Poirierem ma sens dla zamknięcia rywalizacji.

Dana White
„Wszystko jest kwestią czasu, tego co się dzieje, co będzie się działo od tego czasu” – powiedział White. „Conor jutro idzie na operację. Nie wiemy jak długo będzie poza rywalizacją. Ile czasu będzie potrzeba na jego rehabilitację i terapię.”

Podczas gdy powrót McGregora jest wielką niewiadomą, wygląda na to, że szef UFC ma w planach czwartą walkę z Dustinem Poirierem, gdy ten czas nadejdzie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert

AP Photo/John Locher

"To nie jest koniec" - Conor McGregor zapowiada zemstę i kolejny raz obraża żonę Dustina Poiriera po UFC 264

Tylko pięć minut rywalizacji w klatce dzieliło Conora McGregora od znanego „dumnego kroku” w klatce i wyniesienia go z niej na noszach po fatalnej kontuzji nogi w trzecim starciu z Dustinem Poirierem na UFC 264.

Zanim Conor McGregor (22-6 MMA, 10-4 UFC) znalazł się na macie z założoną szyną na nodze, sprawy przybrały już zły obrót. Kiedy jednak komentator UFC Joe Rogan podał mu do ręki mikrofon, zrobiło się jeszcze bardziej nieprzyjemnie.

Widocznie sfrustrowany porażką z Poirierem i kontuzją nogi, McGregor głośno oznajmił, że ta rywalizacja nie skończy się po trzech walkach.

Conor McGregor
„Rozbijałem mu głowę i nogę – jak zwykłe robił te gówniane rzeczy, aby skrócić ten dystans. To nie jest koniec! Jeśli trzeba będzie przenieść temat poza klatkę, przeniesiemy go tam. Mam to w dupie.”

Przed wywiadem McGregora swój czas na mikrofonie miał Poirier (28-6 MMA, 21-6 UFC), który twierdził, że McGregor mógł doznać urazu nogi na początku walki, gdy Poirier zablokował jego kopnięcie kolanem. McGregor stanowczo zaprzeczył, że jakakolwiek kontuzja miała miejsce przed końcową sekwencją. Następnie skierował swoją uwagę na żonę Poiriera, Jolie, która pokazała mu środkowy palec.

Conor McGregor
„Nie było żadnego zablokowanego kopnięcia. Ani jednego kopnięcia mi nie zablokował. Twoja żona jest w moich wiadomościach prywatnych. Hej kochanie, odezwij się do mnie później na czacie. Będziemy na after party, w klubie nocnym Wynn, kochanie. Ty mała dziwko. Je**ć go.”

McGregor obrał sobie za cel Jolie w trakcie tygodnia medialnego przed UFC 264, publikując posty, że ma oczekującą prośbę o wiadomość od niej na Instagramie, chociaż kontekst prywatnych wiadomości nigdy nie został wyjaśniony konkretnie. W pewnym momencie McGregor zrobił wulgarne uwagi, w których twierdził, że chciała zobaczyć jego genitalia. Wielokrotnie nazywał też Dustina, „żoną Jolie” na konferencji prasowej przed UFC 264.

Po tygodniu trash-talk’u, Poirier w wywiadzie po walce zastanawiał się nad tym i przyznał, że jego zdaniem wybryki McGregora poszły za daleko.

Dustin Poirier
„W trash talk’u wszystkie chwyty są dozwolone, zgadza się?” powiedział Poirier. „Ale morderstwo nie jest czymś, na temat czego się błaznuje. Nie ma od tego powrotu, a ten gość mówił, że mnie zamorduje i różne takie rzeczy. Mówił mi, że zamierza mnie jutro zabić (i że ja) wyjdę stąd w trumnie. Nie mówi się tak do ludzi, człowieku. Mam nadzieję, że ten facet dotrze bezpiecznie do domu, do swojej pięknej rodziny.”
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert

Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Po wielu niegodziwych wypowiedziach Conora McGregora, Dustin Poirier chce czwartej walki

Dustin Poirier nie dał się podejść wieloma psychologicznymi zagrywkami Conora McGregora przed ich trzecią walką na UFC 264, ale był jeden powtarzający się motyw z którym bardzo się nie zgadzał i w związku z tym chce stoczyć czwartą walkę z Irlandczykiem.

Po stosunkowo spokojnym obozie treningowym McGregora (22-6 MMA, 10-4 UFC), który nie udzielał prawie żadnych wywiadów, Irlandczyk wszedł w swoje obowiązki medialne przed UFC 264 z "zabijaniem" i "mordowaniem" w myślach – tematami, które źle wpłynęły na Poiriera (28-6 MMA, 20-5 UFC).

Dustin Poirier
"Conor powiedział kilka paskudnych rzeczy, które nie trafiły do Embedded (materiałów video promujących walkę)" - powiedział Poirier na konferencji prasowej po walce. "Może kiedy na antenie pojawią się kulisy tej walki, zobaczycie go siedzącego na macie wciąż mówiącego jakieś naprawdę złe rzeczy. Ale nawet mówiąc te rzeczy, nie życzę nikomu takiej poważnej krzywdy. Ten facet ma dzieci. Chcę, żeby bezpiecznie wrócił do domu, do swojej rodziny. Modlę się o to przed tymi walkami.

Za każdym razem, zanim przejdę przez drzwi Oktagonu, modlę się nie o to, żebym wygrał. Modlę się, żebyśmy obaj wyszli stamtąd cali i zdrowi. Wiem, co będę próbował mu zrobić i wiem, co on będzie próbował zrobić ze mną."

Ze względu na przesadny trash talk i sposób w jaki zakończyła się walka, Poirier uważa, że ma niedokończony interes z McGregorem.

Dustin Poirier
"Zamierzamy walczyć ponownie, czy to w Oktagonie, czy na chodniku" - powiedział Poirier. Nie mówi się rzeczy, które on powiedział. (...) Moja żona jest solidna jak skała. Nie martwię się o to. To, co on wygadywał. On mówił, że mnie zabije. Nie mówi się takich rzeczy – że zamierzał mnie zabić. Nie mówi się takich rzeczy. Nie mówi się też o cudzych żonach, ale wiem, że to jest zerowe prawdopodobieństwo. Jest szansa, że ktoś może umrzeć. Nie mówisz tego. Nie życzysz tego komukolwiek."

Dustin Poirier obecnie posiada dwa zwycięstwa do jednego w rywalizacji z Conorem McGregorem i od porażki w walce o pas z Khabibem Nurmagomedovem wygrał trzy walki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Marian.B. ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 510 Napisanych postów 8840 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 54407

1

Sogów nie odbijam, jak podobała Ci się moja wypowiedź, to wejdź na www.pajacyk.pl !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert
Jestem pełen podziwu dla Poiriera i tego, jak ten gość się rozwinął. Życzę mu jak najlepiej i niech zdobędzie pas. Świetnie poradził sobie z McGregorem i gdyby nie kontuzja Irlandczyka, to prawdopodobnie i tak by go pokonał. Był bezbłędny. McGregor, to teraz mały piesek, który dużo szczeka. Trochę szkoda, że walka zakończyła się przez kontuzję. Ciekawe kiedy zrobią czwartą walkę. McGregor już ostro pikuje w dół.
2

Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1

http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2689 Napisanych postów 9024 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 221698
Hurrrrraaa rudy wpyerdol dostał , i mamy nastepego Najmana (chociaż i tak Najmana da się jakoś lubić ,a ten śmieć to jest totalny rynsztok ) w UFC
Śmieć(tak nazwę go śmieciem , bo można sobie bluzgać ale na hvj mieszać w to rodzinę ) ubliżał jego żonie
Dustin kozak zawodnik i człowiek
Btw za co ta ruda kvrwa zarabia takie pieniądze , tego nie zrozumiem , ani to Goat ani jakiś Dominator , dla mnie to był od zawsze tylko (obiektywnie patrząc ) po prostu niezły Fighter i tyle

Zmieniony przez - bane158 w dniu 2021-07-12 00:19:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Yoshi87 FIGHT24.PL
Ekspert

Conor McGregor Instagram

John Kavanagh: Część kontuzji kostki mogła mieć miejsce podczas przygotowań do walki

Trener Notoriousa o kontuzji, która zakończyła walkę wieczoru UFC 264.

W ostatnim starciu sobotniej gali UFC, Dustin Poirier ponownie pokonał przed czasem Conora McGregora. Tym razem jednak walka zakończyła się z powodu kontuzji kostki jakiej doznał Irlandczyk.

Jeszcze podczas wywiadu w klatce Amerykanin powiedział, że do złamania doszło w wyniku jednego z bloków niskich kopnięć. Z kolei jeden z trenerów Conora, John Kavanagh, uważa że wpływ mógł mieć uraz jeszcze z czasu przygotowań do walki.

John Kavanagh
Część kontuzji kostki mogła mieć miejsce podczas przygotowań do walki. Mamy prześwietlenie po tym. Czy to miało wpływ na jej osłabienie? Nie wiem. Byliśmy kilka tygodni temu u lekarza by prześwietlić kostkę, może coś tam było. To wydaje się dość niezwykłe, że młody, zdrowy, wysportowany mężczyzna może owinąć stopę wokół łokcia i nie było tam wcześniej czegoś niewłaściwego.

Kavanagh wskazał też dokładnie moment, w którym doszło do złamania podczas walki.

John Kavanagh
Kopnął lowkicka a później rzucił teepa. Widać wyraźnie kiedy doszło do złamania. Rzucił agresywne kopnięcie, Dustin uderzył przednią ręką a stopa owinęła się wokół łokcia w podobnym stylu jak Silvie czy Weidmanowi.

John bardzo dobrze ocenił występ swojego podopiecznego w I rundzie pomimo tego, że Irlandczyk wyraźnie przegrywał rywalizację z Poirierem.

John Kavanagh
Szło fantastycznie. Myślę, że on wyglądał tam naprawdę dobrze, w ogóle się nie martwiłem. Do 4:30 lub nawet 4:45 wszystko było dobrze. Pod względem energii wyglądał dobrze, techniki również. Parę poprawek między rundami i myślę, że w drugiej rundzie bylibyśmy na dobrej drodze do wygranej lub utrzymaniu rytmu do końca walki.

Pomimo widocznych braków obiektywizmu trener Conora oddał Dustinowi szacunek podkreślając jego wygraną.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

17 lipca - UFC on ESPN 26: Makhachev vs Moises

Następny temat

21 maja - Bellator 259: Cris Cyborg vs. Leslie Smith 2

Spalanie
Polecane artykuły