Oliwa oliwek to olej roślinny. Oliwę otrzymuje się w wyniku tłoczenia na zimno lub na ciepło miąższu owocu oliwki. Oliwa jest wrażliwa na światło. Z tego względu powinna być przechowywana w ciemnych butelkach.
Oliwa może być z pierwszego tłoczenia, jest to tak zwana oliwa naturalna. Otrzymywana z pierwszego tłoczenia na zimno. Oliwa ta jest najbardziej wartościowa.
Oliwa rafinowana, czyli oczyszczona.
Oliwa z kolejnych tłoczeń.
Ile waży oliwa?
Jedna duża łyżka oliwy z oliwek waży 10g.
Dwie małe łyżeczki oliwy z oliwek ważą 10g.
10g oliwy z oliwek dostarcza około 82 kcal.
Energia ta pochodzi z tłuszczy. W 10g oliwy z oliwek znajdziemy ich około 9g.
W oliwie z oliwek znajduje się około 72% kwasu oleinowego, który jest tłuszczem jednonienasyconym. Z kolei kwas linolowy stanowi 8% wszystkich lipidów.
Kwas oleinowy należy do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (MUFA). Pełni on rolę ochronną w profilaktyce miażdżycy, chorób serca, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
Oliwa z oliwek, oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera witaminy o działaniu antyoksydacyjnym – A, E. Chronią one przed rozwojem miażdżycy, chorób nowotworowych.
Spożywanie oliwy z oliwek może przyczyniać się do pozytywnego wpływu na cholesterol. Wpływa ona na obniżenie frakcji LDL.
Oliwa z oliwek ma charakterystyczny smak. Można ją spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, surówek, polewania warzyw. Może stanowić bazę do przygotowania sosów.
Może być również wykorzystywana do krótkiej obróbki termicznej.
Więcej do poczytania:
https://www.sfd.pl/Olej_MCT__opis,_zastosowanie.-t275533.html
https://www.sfd.pl/Masło_orzechowe__za_/przeciw-t616960.html
https://www.sfd.pl/Oliwa_z_oliwek,_kiedy_pić_i_z_czym__-t710682.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:18:30