Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
16
Witam mam problem jaką powinienem mieć dietę żeby schudnąć z 160 kg .
potrzebuje pomocy w ułożeniu diety. jakie posiłki jeść i ile powinienem mieć dzienną dawkę kalorii 2200kcl ?
i może jakieś ćwiczenia do tego w domu i na świerzym powietrzu macie jakiś pomysł.
bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam ,
Szacuny
1396
Napisanych postów
35562
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
150829
W takim wypadku sugeruję dietę z głębokim deficytem kalorycznym i umiarkowaną aktywność fizyczną. Osobiście skłaniałbym się ku restrykcjom węglowodanowym, ale najpierw, przed rozplanowaniem szczegółowej strategii można zrobić jeszcze wcześniej badania krwi i moczu (morfologia, OB, TSH glukoza na czczo, lipidogram, próby wątrobowe).
NA samo początek tymczasem proponuję przede wszystkim skoncentrować się nie na ilosci i kaloriach, ale przede wszystkim jakości spożywanej żywnosci.
Szacuny
1
Napisanych postów
195
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
6764
Skoro faftaq odpowiedział na 1 część pytania, to ja odpowiem na 2, czyli coś związanego z treningiem . Na Twoim miejscu nie zaczynałbym nawet myśleć o bieganiu. Ważac 160 kg mógłbyś bardzo łatwo łapać kontuzję. Jeżeli chodzi o cardio proponowałbym na samym początku robić długie spacery, a następnie, gdy przyzwyczaisz organizm już do jakiegoś wysiłku poszukać górki (lub po prostu schody) i na nie wchodzić. Do tego możesz dodać również rowerek.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
16
Dziękuje za odpowiedzi , myślę że co do diety to będę musiał ułożyć ją krok po kroku ;)
a co do ćwiczeni dziękuje że powiedziałeś o bieganiu , bo chciałem zacząć biegać a jak widać bym sobie mógł krzywdę zrobić , więc myślę że spacerek godzinny z psem z by wystarczał jak na sam początek ;)
Szacuny
1
Napisanych postów
195
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
6764
Dokładnie, skoro do tej pory nic nie robiłeś, to każdy ruch dla Twojego organizmu będzie bodźcem aby coś zmienić. Na sam początek spacer tak jak powiedziałeś z psem 1h dziennie to naprawdę fajna sprawa. Gdybyś zaczął biegać mogłoby być w tej chwili z tego więcej problemów jak pożytku Na pewno by Twoje stawy to odczuły i to mocno.
Szacuny
0
Napisanych postów
286
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
4434
Trzeba najpierw przyzwyczaić organizm do wysiłku fizycznego lekkim wysiłkiem i stopniowo poszerzać zakres ćwiczeń.
Również polecam spacery nawet kilka razy dziennie. Niekoniecznie długie.
Basen również jest fajnym rozwiązaniem w Twoim przypadku.