Przygotowując posiłki zwykle posługujemy się jednostkami wagi. Co zrobić w przypadku gdy pojawiają się jednostki objętości? Najprościej by było postawić znak równości między gramami a mililitrami niestety w związku z tym, że każdy produkt ma inną gęstość nie będzie to zawsze możliwe. Im bardziej gęsta konsystencja tym cięższy produkt. Inna będzie zatem waga 100ml wody a inna gęstej śmietany.
Mamy dwie opcje:
- skorzystać z internetowych przeliczników – wadą będzie to, że nie mamy pewności czy dane są wprowadzone poprawnie, czy są średnią różnych pomiarów, czy nie ma pomyłki
- postawić pojemnik z miarką ml na wadze, skorzystać z opcji tarowania a następnie wlać odpowiednią ilość płynu i odczytać wagę – sposób bardziej czasochłonny, ale i dokładniejszy
Poniżej przedstawiam kilka przykładowych produktów, na których można oprzeć swoje obliczenia jeśli chcemy „na oko” przyjąć pewne wartości. Zakładamy, że szklanka to 250 ml, łyżka to 15 ml, łyżeczka to 5 ml.
Woda:
- 1 szklanka – 250g
- 1 łyżka – 15g
- 1 łyżeczka – 5g
Mleko
- 1 szklanka – 230g
- 1 łyżka – 13,8g
- 1 łyżeczka – 4,6g
Oliwa z oliwek
- 1 szklanka – 230g
- 1 łyżka – 13,8g
- 1 łyżeczka – 4,6g
Śmietana 30%
- 1 szklanka – 270g
- 1 łyżka – 16g
- 1 łyżeczka – 5g
Wino
- 1 szklanka – 250g
- 1 łyżka – 15g
- 1 łyżeczka – 5g
Można zauważyć, że wartości te są do siebie dość zbliżone w przypadku produktów płynnych a różnią się kiedy konsystencja jest odmienna. Kiedy ważymy napoje, oliwy itp. i nie musimy wszystkiego liczyć i ważyć z dokładnością co do grama to wystarczy, że przyjmiemy wartości zaokrąglone. Jeśli w przepisie natomiast mamy podane np. 100ml jogurtu a na opakowaniu podana jest waga w gramach wówczas przyda się pojemnik z miarką objętości.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/RYŻ_ile_wartości_po_ugotowaniu_-t367616.html
https://www.sfd.pl/100g_to_ile_ml_-t197163.html
https://www.sfd.pl/torebka_100g_ryzu_po_ugotowaniu_czy_przed-t133426.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 14:02:44