Dobrze dobrana dieta jest podstawą zdrowia, jak i wyglądu naszej sylwetki. Wraz z treningami siłowymi dobre odżywianie jest w stanie zmienić wiele w naszym wyglądzie. Z tego też względu polecam również i Tobie zapoznać się z podstawami diety zbilansowanej.
Jajka są jednym z lepszych źródeł białka i tłuszczów w naszej diecie. Zawierają one również sporo witamin i składników mineralnych. Z reguły spożywamy jajka kur, przepiórek, gęsi, kaczek, czy strusi. Są one bez wątpienia najpopularniejsze. Jednak zdecydowana większość osób jednak skupia się na kurzych. Zalet ich jest bardzo dużo. Między innymi:
- łatwa dostępność,
- niewysoka cena,
- możliwość przygotowania różnorodnych posiłków,
- smak.
Przygotować je można na różne sposoby, np.:
- jajecznica,
- gotowane na twardo,
- na miękko,
- sadzone,
- w koszulkach,
- w kokilkach,
- omlet.
Możliwości jest wiele i każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak proponowane przez Ciebie spożywanie jajek na surowo nie jest zbyt dobrym pomysłem, szczególnie dodając do niego napój kakaowy z cukrem. Surowe jajka mają zdecydowanie gorzej przyswajalne białko. Poza tym występuje w nim awidyna, która utrudnia przyswajanie biotyny. Trzeci powód, dla którego nie warto jadać surowych jaj to możliwa obecność w białku jaja salmonelli. Nie ma sensu ryzykować.
Więcej na ten temat polecam poczytać tutaj:
https://potreningu.pl/articles/16/picie-surowych-jaj-nie-wzmocni-twoich-miesni
