Cynk jest niezbędnym mikroelementem dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego też tak istotne jest dostarczenie go w odpowiedniej ilości wraz z dietą. Do podstawowych funkcji pełnionych przez cynk w naszym organizmie zaliczyć należy:
- funkcjonowanie układu rozrodczego,
- wpływ na układ immunologiczny,
- jakość skóry, włosów i paznokci,
- wpływ na cykl menstruacyjny,
- udział w metabolizmie białek i węglowodanów.
Zapotrzebowanie dorosłej osoby na cynk wynosi:
Dzienne zapotrzebowanie na cynk:
- dzieci (1 - 9 lata) - 10 mg,
- dziewczyny (10 - 18 lat) - 13 mg,
- chłopcy (10 - 18 lat) - 16 mg,
- kobiety - 13 mg,
- II połowa ciąży - 16 mg i kobiety karmiące - 21 mg,
- mężczyźni - 16 mg.
Do najlepszych źródeł cynku w pożywieniu zaliczamy:
- ostrygi,
- wątrobę cielęcą,
- wątrobę wieprzową,
- jaja,
- pestki z dyni,
- migdały,
- kaszę gryczaną,
- płatki owsiane.
Jak więc widać jest to sporo mniej, niż Ty dostarczasz z samej suplementacji. Prawdopodobnie z diety dochodzi około 10-15 mg, więc wartość jego jest wysoka. Niestety nie tylko niedobory, ale i nadmiar cynku może być toksyczny. Szczególnie w przypadku długotrwałej suplementacji. Zdecydowanie nie ma powodów ku temu, aby dostarczać 55 mg dziennie z suplementów.
Jeżeli jednak występują znaczne braki, można zastanowić się na tego typu suplementami:
https://sklep.sfd.pl/SFD_Cynk-opis37101.html
https://sklep.sfd.pl/Olimp_Chela-Cynk-opis1161.html
