witam, aktualnie jestem na masie 65 kg, B-30%, T-10%, W-60% powoli zwiekszam kcal i teraz takie pytanie czy dobrym rozwiazaniem jest dodanie w pierwszych trzech posilkach po 2 łyzki stolowe oliwy, czyli podbicie tluszczy??
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Cześć, przede wszystkim masz za mało tłuszczu w diecie.
Nie wiem ile spożywasz kcal,ale zakładając 3000 to tłuszczu wychodzi tylko 33g, co jest praktycznie zerową liczbą.
Dla zdrowego funkcjonowania 1-1,5g tłuszczu/kg masy ciała to jest minimum i trzeba pamiętać o różnorodności w spożywanych tłuszczach, w żadnym wypadku nie może to być tylko tłuszcz rośliny, powinieneś spożywać także tłuszcze zwierzęca jak całe jajka, smalec, tłuste mięsa...
Dobry rozwiązaniem będzie ogólnie zwiększenie liczby tłuszczy w diecie, a obniżenie liczby węglowodanów. Oliwa z oliwek to słabe źródło tłuszczu.
Pozdrawiam
Nie wiem ile spożywasz kcal,ale zakładając 3000 to tłuszczu wychodzi tylko 33g, co jest praktycznie zerową liczbą.
Dla zdrowego funkcjonowania 1-1,5g tłuszczu/kg masy ciała to jest minimum i trzeba pamiętać o różnorodności w spożywanych tłuszczach, w żadnym wypadku nie może to być tylko tłuszcz rośliny, powinieneś spożywać także tłuszcze zwierzęca jak całe jajka, smalec, tłuste mięsa...
Dobry rozwiązaniem będzie ogólnie zwiększenie liczby tłuszczy w diecie, a obniżenie liczby węglowodanów. Oliwa z oliwek to słabe źródło tłuszczu.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
jako jeden z rodzajow jest ok, nie wiem dlaczego piszesz, ze oliwa jest slaba
...
Napisał(a)
SebastianMieleckiCześć, przede wszystkim masz za mało tłuszczu w diecie.
Pozdrawiam
Witam, aktualnie spozywam 2950 kcal i wychodzi 1,2g tluszczy na kg, a po dodaniu tych 6 łyzek bedzie w granicach 1,6g/kg. moze by tak zamiast 2 lyzek oliwy dac 4 cale jajka do omleta zamiast tylko 1 calego jak do tej pory?? ogolnie biore omega 3, i na wieczor jem migdaly lub avokado, jakie mieso polecasz?
...
Napisał(a)
K3NJIjako jeden z rodzajow jest ok, nie wiem dlaczego piszesz, ze oliwa jest slaba
http://potreningu.pl/articles/1847/piec-mitow-na-temat-oliwy-z-oliwek
"Należy jeszcze nadmienić że Omega-9 zawarta w oliwie z oliwek jest rakotwórcza. Nie tylko przewaga o6 nad o6 zwiększa ryzyko wystąpienia raka.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe_omega-9
"Odkryto, ze tłuszcze oleinowe (zawarte w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym) i inne jednonienasycone (omega-9) sprzyjają rozwojowi raka, podobnie jak niektóre tłuszcze wielonienasycone omega-6 (np. 20:2 pochodna kwasu linolowego)"
Wiec należy wszystkim fanom oliwy z oliwek życzyć duuużo zdrowia.
Dużo lepszym źródłem tłuszczu jest... smalec. Ma dużo mniej o6 a więcej kwasu stearynowego mającego dobry wpływ na cholesterol."
dawid1045
Witam, aktualnie spozywam 2950 kcal i wychodzi 1,2g tluszczy na kg, a po dodaniu tych 6 łyzek bedzie w granicach 1,6g/kg. moze by tak zamiast 2 lyzek oliwy dac 4 cale jajka do omleta zamiast tylko 1 calego jak do tej pory?? ogolnie biore omega 3, i na wieczor jem migdaly lub avokado, jakie mieso polecasz?
Mięso to najlepiej wołowina wieprzowina, indyk.
Dorzucenie 4 całych jajek to jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
Omega 3 dobrze, że bierzesz, ale pamiętaj pożywnie/dieta>suplementy.
Migdały i awokado do dobre źródła tłuszczu, ale nie zapominaj też o maśle, smalcu, tłustym mięsie, przetworach mlecznych(twaróg tłusty, śmietana...) o ile dobrze tolerujesz nabiał.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
hmm masz racje - a pamietam jak jeszcze kilka lat temu na propsie tu na sfd byl olej z pestek winogron - zobacz jaki on ma stosunek
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe_omega-3
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_tłuszczowe_omega-3
...
Napisał(a)
Mała ilość oliwy dobrej jakości będzie jak najbardziej ok, ale bazowanie na oliwie to jest duży błąd.
1
...
Napisał(a)
Seba jak zwykle profeska :) Różnorodność to klucz:
Olej kokosowy,wiórki kokosowe,olej lniany,awokado,masło orzechowe,,,masło klarowane,olej mct,migdały,nerkowce,orzechy włoskie, macadamia ,jajka,tłuste ryby:makrela,łosoś, Tłuste mięso: golonka,boczek itp.
Olej kokosowy,wiórki kokosowe,olej lniany,awokado,masło orzechowe,,,masło klarowane,olej mct,migdały,nerkowce,orzechy włoskie, macadamia ,jajka,tłuste ryby:makrela,łosoś, Tłuste mięso: golonka,boczek itp.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!