Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

ACC Optima a NAC

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 447

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 680 Wiek 50 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 16277
Lekarz zalecił mi ACC Optima w dawce 2x200mg na przeziębienie. W składzie jest acetylocysteina, podobnie jak w NAC. I stąd moje pytania:
1. Czy można zamienić ACC na NAC?
2. Celem stosowania 400mg jest zwiększenie wydzieliny powodując łatwiejsze odkrztuszanie. W przypadku NAC spotykam się z dawkami 500-1500mg. Czy to nie jest zbyt dużo?
3. Leczniczo mam stosować ACC 5-7 dni, podczas gdy wyczytałem, iż niektórzy NAC lecą całorocznie. Co więcej - ta dawka całoroczna jest 3x większa niż okresowa... To mam rozumieć, że w przypadku NAC zwiększenie wydzieliny będzie... że tak powiem... permanentne?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12443 Napisanych postów 161889 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240247
Teoretycznie tak, nie bedzie tutaj różnicy.
Z ta ze jeden produkt to lek, a drugi to suplement diety. Jednak substancja aktywna to jest to samo.
Dawka ktora zaproponowal lekarz zwiazana jest z dzialaniem mukolityznym i jest wystarczajaca w leczeniu gornych drog oddechowych.
Co do wyzszych dawek tutaj dochodzi dzialanie stymulujace produkcje glutationu, dzialanie antyoksydacyjne, wsplywajace na uklad nerwowy itd
Stosowanie samo w sobie nie bedzie powodowac nasilenia "wydzielin" jesli nie ma infekcji gornych drog oddechowych
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 680 Wiek 50 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 16277
Dzięki. Różnica w cenie między lekiem a suplementem - kosmos. Szczególnie, że ten drugi jest dostępny w formie proszku.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12443 Napisanych postów 161889 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240247
no zawsze tak jest:) chocby po witaminie d3 w formie leku i suplementu diety widac :)
wiaodmo, ze lekarz jest zobowiazany leczyc, a wiec przepisuje lek, a nie suplement diety, postepuje zgodnie ze sztuka lekarska.
NAC fajnie sprawdza sie w orkesie jesienno zimowym, czy w przypadku suplementacji jakimis oralami. Jednak trzeba miec na uwadze to, ze moze podwyzszac hematokryt tez dlatego warto stosowac cyklicznie w zaleznosci od potrzeby, czy wynikow badan krwi.
Plus jeszcze dochodza tam kwestie zwiazane z wchlanialnoscia samego NAC, czesc zaleca na czczo, inni stosuja jak im sie podoba, tez gdzies tam trzeba indywisualnie podejsc do tematu

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Tą informacją o hematokrycie mnie zmartwiłeś. A już wybierałem ostrovit - w opakowaniu coś 1333 porcji. Zdaję sobie sprawę, że to tylko wartości rekomendowane, no ale mimo wszystko zawsze zastanawia mnie tego typu ilość w opakowaniu - np. 1kg wit. C. No ale to już inna opowieść. Może zatem ograniczę się do kapsułek (podobno NAC niekoniecznie atrakcyjnie pachnie i stanów chorobowych - zauważam, że wiele osób ma dziś przewlekły kaszel/nieżyt nosa itd.

Zmieniony przez - HTZ_fan w dniu 2025-02-19 11:49:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
Jak najbardziej będzie to ten sam składnik aktywny, czyli n-acetylocysteina. Nie zagłębiałem się pod kątem zaleceń jej stosowania w kierunku poprawy odkrztuszania i sprawności pracy gardła. Nie jest to jednak substancja, która w tradycyjnym stosowaniu 600-1200 miligramów dziennie (pod kątem regeneracji wątroby, czy też funkcjonowania układu immunologicznego) byłaby w jakikolwiek sposób niebezpieczna. Możesz więc śmiało stosować ją w ten sposób w dłuższym okresie.

https://www.sfd.pl/art/Suplementy/NAC_co_to_jest_i_jak_działa_N_acetylocysteina,_a_korzyści_zdrowotne-a4040.html

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Johimbina - porady

Następny temat

Kreatyna zwiększenie dawek

Spalanie
Polecane artykuły