Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

AWF, jak z dostaniem sie?

temat działu:

Po siłowni, o siłowni

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 42426

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 463 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11903
Jest tu ktoś na forum kto uczęszcza na AWF?
Jestem ciekawe jak jest z zaliczeniem testów sprawności i ogólnie z samymi zajęciami. Czy ciężko sie je zalicza? Przygotowywaliście się do nich? I jak kierunki?
Wiem że jest w internecie informator ale chce poznać opinie
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78025 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766950
AWF, czyli Akademia Wychowania Fizycznego jest uczelnią z tradycjami sięgającymi 1 września 1952 roku, kiedy to powołano Technikum Wychowania Fizycznego. Powstało ono na bazie Wojewódzkiego Ośrodka Wychowania Sportowego.

AWF jest jedną z najbardziej znanych uczelni w Polsce związanych z kształceniem fizycznym. Uczelnia posiada wiele różnych kierunków, na których kształcić mogą się studenci. Jest to między innymi:

- wychowanie fizyczne,
- sport,
- fizjoterapia,
- turystyka i rekreacja,
- dietetyka,
- zarządzanie sportem i turystyką.

Poziom kształcenia na AWF zależny jest od danego miasta oraz kierunku, jaki chcemy wybrać. Nie da się niestety określić poziomu uczelni ogółem. Bez wątpienia kierunki typowo medyczne będą miały wyższy poziom na Akademii Medycznej i odwrotnie. Przede wszystkim istotne jest to, jak my sami do tego podchodzimy. Jeżeli studiujemy kierunek, który nas interesuje i pasjonuje, to na pewno będziemy w tym dobrymi specjalistami. Bez względu na to, jaką uczelnię skończymy.

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Kolega tam studiował w zasadzie biorą wszystkich nie do końca rozgarniętych. On się załapał na II rekrutacji, bo nie oszukujmy się AWF nie ma najlepszej reputacji i nikt tam nie bije drzwiami i oknami. Zwykle pojawiają się tam sportowcy potrzebujący lic lub mgr przed nazwiskiem.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1001 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 32410
"w zasadzie biorą wszystkich nie do końca rozgarniętych." Szczerze to mówisz głupoty i zarazem obrażasz wszystkich którzy studiują na AWF. Po za tym po słowach kolega tam studiował, powiedziałeś nam już na wstępie że nie masz o AWF pojęcia. To że np Twój kolega może być nierozgarnięty to jest mi bardzo przykro. Ale nie oceniaj na podstawie jednostki wszystkich.

Do autora: Wszystko zależy od tego jaki kierunek obierzesz. Sam musisz zdecydować co będzie Ci przydatne w życiu. Jeśli chodzi o przygotowanie sprawnościowe to musisz sumiennie ocenić jak sprawny jesteś. Zobacz zeszłoroczne testy spr. danej uczelni, bo może się szczególnie nie zmienią i sprawdź siebie. Radzę kilka miesięcy przed testami przyłożyć się do przygotowań jeśli Ci zależy. Lepiej być dobrze przygotowanym niż zmarnować szansę i swój czas
3

"Jest światło i ciemna droga
Jest noc i blaknąca nadzieja
Był sen, który raz był mój"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
A jest inaczej? Sory ale kto przyjmie fizjoterapeutę po AWF? Za to każdy po AM czy UM.. W katowickim AWF wiecej zajęć przepada niż się faktycznie odbywa. Nie mówię, że każdy AWF jest zły, ale że w większości trzeba mieć świadomość jak wyglądają później studia i praca oraz ile na rynku jest wart ów dyplom. Kolega po turystyce chciał się przenieść na uniwersytet (zarządzanie turystyka i organizowanie..) na egzaminie wstępnym dostał 5 punktów na 60 :D Osoby nawet po polonistyce dostawały wiecej. Oczywiście jeśli od małego uprawiasz sport i swoje późniejsze życie i karierę zawodową z nim wiążesz, przez co sam jesteś wstanie wypracować sobie markę to spokojnie możesz iść na AWF, choć ja raczej bym celował w prywatne uczelnie lepiej wyposażone.

AHA po 50% z matury to jest dużo?
https://www.sfd.pl/AWF_Krakow_czy_AWF_Katowice-t342402-s3.html

Zmieniony przez - dobrykoks w dniu 2011-09-15 08:53:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 5422 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45681
Powiem na swoim przykładzie, ponieważ w tym roku dostałem się na AWF w Gdańsku. Matura poszła mi średnio: J. polski - 68%, J. angielski - 97%, biologia - 58% (dodatkowy przedmiot), wszystko na podstawie, dało mi to 7 pktów w systemie rekrutacji. Poszedłem na Wychowanie Fizyczne, gdzie TEORETYCZNIE są najtrudniejsze testy. Ludzie, którzy tam idą, wyglądają na kozaków w swoich dziedzinach, ale 70% kolesi, z którymi zaliczałem to jakieś łajzy Nic się nie przygotowywałem, testy jak na mnie poszły fatalnie (4 zespołowe, 4+ pływanie, 4 gimnastyka - nie byłem z siebie zadowolony), a byłem 70 któryś na liście (z ok. 500 osób). Część chłopaczków nie wiedziała jak wyglądają zaliczenia, inni reprezentowali żenujący poziom, a basen zdziesiątkował naszą grupę Generalnie jest tak, jeżeli uprawiałeś jakiś sport, czy to zespołowy, czy jakiś indywidualny (płwanie, LA itp.), to nie powinieneś mieć problemów z testami. Jeżeli jesteś jak 70% koleżków z mojej grupy, którzy byli dobrzy na patologicznym WFie w szkołach średnich, a na AWF POWIEDZIANO im, że łatwo się dostać, to musisz poćwiczyć.
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 463 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 11903
Celuje na AWF w Gdańsku ewentualnie Poznaniu. W sportach zespołowych jestem łajza ale basen i reszta nie sprawi problemu mam nadzieje. Zaczne sie przygotowywać powoli do tych testów i postaram sie jak najwięcej procent uzyskać z matury. Kolejne opinie mile widziane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
a na jaki kierunek w ogóle chcesz iść?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 5422 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 45681
W tym roku progiem w Gdańsku było chyba 21 punktów z 60 możliwych, także nie jest trudno (ciągle mówię o WFie).
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Chce iść na sport, dietetyka i trener personalny (chyba jakoś tak nie wiem czy nie pokręciłem kierunków itp ale głównie chodzi mi o dietetyke i trening personalny)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Nie ma czegoś takiego na studiach I stopnia. Są fizjoterapia, sport, turystyka i rekreacja, wychowanie fizyczne. Dietetykę masz na każdym kierunku, ale uprawnień do bycia dietetykiem nie. Kurs trenera interpersonalnego (130 godzinny) można zrobić, chyba na każdym kierunku, jednak to nie ma żadnego związku z studiowaniem jako takim. Zresztą trener zarabia mniej wiecej tyle co recepcjonistka w siłowni, a i jakiegoś wielkiego zapotrzebowania na to nie ma. Więc za bardzo nie wiem, po chcesz studiowac 3 lata coś co cie nie interesuje tylko po to by taniej móc zrobić kursy..
Są też studia II stopnia o specjalności trener osobisty, jednak IMO bez sensu coś takiego studiować, bo z pracą moze być nie za ciekawie. Najlepiej rozeznaj sobie temat jak z pracą po takich studiach lub kursach.

Zmieniony przez - dobrykoks w dniu 2011-09-15 17:21:59
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
No hola hola akurat bycie trenerem mnie bardzo interesuje. Ale dzięki za info, jeszcze to przemyśle
2
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zerwany/Naderwany mięsień klatki piersiowej

Następny temat

redukcja a skóra

Spalanie
Polecane artykuły