Szacuny
77
Napisanych postów
11983
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79498
Mam kolegę,który wprawdzie nie ukończył AWFu,bo w Szczecinie go nie ma,ale skończył Instytut Kultury Fizycznej-IKF na Uniwersytecie Szczecińskim.Dwa lata temu dostał kartę powołania na kurs oficerski do WSWL we Wrocławiu.Tam był na kursie przez pół roku,później z tego co wiem to miał chyba 3 miesięczne praktyki w którejś JW w Międzyrzeczu.Po kursie oficerskim i praktykach musiał podjąć normalną pracę w "cywilu",bo zdechłby z głodu gdyby liczył na szybkie podpisanie nominacji oficerskiej,a to pozwoliłoby mu na szukanie zatrudnienia w wojsku,a żyć z czegoś musiał.Nominacje oficerskie są podpisywane przez Prezydenta RP,a ten nie robi tego zbyt często w ciągu roku i musiał czekać na to kilka miesięcy.Kumpel nie pracuje w wojsku,bo ciężko obecnie w ogóle jest z etatami.Ponadto dowódcy jesnostek wojskowych wolą gości,którzy 5 lat się szkolili do fachu żołnierza,a nie 9 miesięcy licząc z praktykami.Także patrząc na przykład mojego kumpla,to nie jest tak łatwo zostać oficerem w wojsku po kursie oficerskim w WSWL,no chyba że któś ma wujka co ma duuużo na pagonach,albo tatę,to mu na pewno pomoże.
Raczej ustapić niż zranić,raczej zranić niz okaleczyć,raczej okaleczyć niż zabić,prędzej zabić samemu,niż dać się zabić.
Szacuny
2343
Napisanych postów
30729
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271508
teoretycznie możesz iść po AWF(jeśli zdobędziesz tego mgr) na studium oficerskie i po jego ukończeniu(oraz zdaniu egzaminu oficerskiego) byłbyś podporucznikiem.
W praktyce jak to wyglada opisał Słaby56
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"
Szacuny
15
Napisanych postów
555
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
3466
czy takie kursy jak, młodszy ratownik , przeszkolenie z spadochroniarstwie, przeszkolenie w zakresie I pomocy mogą pomóc mi szybszym zostaniu podporucznikiem, a następnie w dalszej przyszłości dostac się do j. specjalnych ?
Szacuny
1
Napisanych postów
1
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3
WItam, jestem studentem afw po uzyskaniu mgr chce isc na studium oficerskie,nie wiem czy jest to mozliwe i ma sens, prosze o dobre rady na forum badz kontakt priv,moje gg6575614 pozdrawiam
Szacuny
143
Napisanych postów
2284
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
24765
Minister obrony narodowej ogłosił limit przyjęć i szczegółowe wymagania, co do ukończonego kierunku studiów na SO w roku 2013/2014. Proponuję się z tym zapoznać na stronie WSO.
Szacuny
697
Napisanych postów
6810
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
68283
Tak chciałem naświetlić co niektórym jakie kierunki są dla słuchaczy SO a jakie dla 5 letnich studiów na WSO żeby się któryś nie zdziwił że na szturm go nie bedą po "inkubatorze" chcieli
..."Gdy wzywa Thor bym poszedł z nim w bój moim honorem zwycięstwo jest
więc nie liczy się nic prócz przelanej krwi i dumy mych braci walczących by żyć..."