Witam! Jestem tu zupelnie nowy i zarejestrowalem sie specjalnie, zeby poruszyc ten temat.
Mam 19 lat. Przez ostatnie 2 lata trenowalem na silowni, ale z braku czasu jestem teraz skazany na trening w domu. Nigdy nie marzylem o "nieludzkim" wygladzie, moim celem jest zachowanie jak najwiekszej sprawnosci fizycznej i atrakcyjnej sylwetki. Dlatego szukam najlepszych metod treningu poza silownia. Osobiscie uwazam miesnie brzucha za miesnie "reprezentacyjne", dlatego do nich przywiazuje najwieksza wage. Jednoczesnie to wlasnie dla tych miesni nie znam dobrego treningu, a interesuje sie tym zagadnieniem od juz dluzszego czasu.
Tzw. "brzuszki" odrzucilem z wiadomego powodu obciazenia kregoslupa.
Tzw. "spięcia" (cwiczenie podobne do brzuszkow, ale tylko z czesciowym odrywaniem plecow od podloza) takze odrzucilem (a wlasciwie chcialbym odrzucic - obecnie stosuje z braku lepszych metod), poniewaz nadwyrezaja kark i wymagaja bardzo precyzyjengo wykonania (nawet kąt nachylenia szyi do klatki piersiowej ma duze znaczenie!). Podobnej precyzji wymaga podnoszenie nog w zwisie na drazku - zamiast skupic sie na cwiczeniu myslec trzeba bez przerwy o tym jak cwiczyc, zeby tylko sie nie rozbujac!
Nie warto nawet wspominac o "cudownych" urzadzeniach typu "AbGymnic" cwiczacych za ciebie. Polecam zajrzec na strone Allego.pl, ludzie wystawiaja na aukcje od cholery tych zabawek, pozbywaja sie tego zaraz po zakupie, poki jeszcze sa tacy co moze dadza sie nabrac.
Wedlug mnie nalepsza pozycja do cwiczenia brzuszka jest pozycja siedzaca. Pamietam z silowni 2 urzadzenia, ktore naprawde spelnialy w 100% moje oczekiwania. Pierwsze to to, na ktorym siadasz, unieruchamiasz cialo zaczepiajac nogi i lapiac rekami za uchwyty, cwiczysz zginajac sie w pol(na miesnie proste brzucha). Drugie to skrety ciala na siedzaco z unieruchomionymi nogami i rekami na specjalnej poreczy docisnietej do klatki piersiowej (na miesnie skosne brzucha). Oba cwiczenia w pozycji siedzacej, oba nie powodowaly zadnych nadwyrezen, oba cwiczenia latwe w wykonaniu, przez co mozna cala uwage poswiecic na odpowiednie, miarowe napinanie i rozluznianie miesni.
Dzialania swoje skupilem zatem na odnalezieniu na rynku urzadzenia do uzytku domowego, ktore zastapiloby 2 najskuteczniejsze i co najwazniejsze najbezpieczniejsze urzadzenia z mojej silowni.
W tym celu zmuszam sie do ogladania niektorych reklam TV Shopu z nadzieja, ze wreszcie pojawi sie dobre, naprawde dobrze przemyslane i skonstruowane urzadzenie do cwiczenia miesni brzucha w pozycji siedzacej.
Ostatnio trafilem na reklame urzadzenia AB SWING. Cena ok. 350 zl. Zdjecie mam nadzieje widac obok. Przykladowa strona internetowa urzadzenia: http://www.seenontvmall.us/sports-fitness/exercise/abswing.htm.
Na Ab Swingu cwiczy sie w pozycji siedzacej i podobno dziala on na wszystkie miesnie brzucha, zupelnie nie nadwyrezajac kregoslupa. Tylko tyle sensownych informacji moglem uzyskac z 30 minutowej kretynskiej reklamy. Lecz jest to zdecydowanie za malo, zeby podjac ewentualna decyje o kupnie. Dlatego zwracam sie do wszystkich: Jesli ktos wie cos na temat tego urzadzenia, na temat jego skutecznosci, albo zna urzadzenie do cwicznia w domu w pozycji siedzacej (bede sie upieral przy tej pozycji siedzacej

Menelaos
P.S. Wydaje mi sie, ze warto poruszyc ten temat, chocby tylko po to, zeby przeszkodzic firmom produkujacym gowniany, ale reklamowany jako przelomowy sprzet w nabijaniu nas wszytkich w butelke!