Mam 15 lat i 177 wzrostu. Ważę 55 kg także malutko i chciałabym przytyć. Jednak pomyślałam że skoro już chcę trochę przybrać na masie to może nie z samych kg. Pare miesięcy temu się odchudzałam niestety doprowadziłam się do sylwetki w stylu „skinny fat”. Ogólnie uważam że jestem wystarczająco szczupła tylko właśnie ten brzuch... Kolejny problem jest taki iż z rana wymiary talii:62/63 pod pępkiem 76/77/78 natomiast wystarczy szklanka wody z rana i wymiary talia: 65 pod pępkiem 77,5. Na wieczór jest jeszcze gorzej. I rozumiem że gdzieś to musi się zmieścić ale czy gdybym wzmocniła brzuch to on by sam „trzymał” się mocniej ? Nie jestem pewna czy zrozumiecie. Jeśli chodzi o ćwiczenia to kilka tygodni temu zaczęłam szukać i czytać o ćwiczeniach na brzuch. Najpierw czytałam o typowych :?chodakowska, Lewandowska, kolakowska jednak one są głównie na stracenie kg o czym wiem z własnego doświadczenia. Później czytałam o siłowni niby opcja fajna ale : jestem młoda mam szkole wracam do domu jest 17 później nauka w tym wszystkim odrobinka spotkań towarzyskich. Do tego nie mam czasu na liczenie białka tworzenia planów no i przydałoby się mieć sprzęt do tych ćwiczeń a to sporo kasy jeśli chciałabym mieć więcej urządzeń do rozwoju i jasne mogę iść na siłownie ale znowu najbliższa jest jakieś parędziesiąt kilometrów stad wiec tymbarskiej kiedy miałabym znaleźć czas na dojazd ? No więc odpuściłam sobie szukania ale ostatnio jako że poczułam się hm „za leniwa” ? Wcześniej dużo ćwiczyłam interwałów ale skoro schudłam i zaczęła się szkoła to musiałam odpuścić chociaz bardzo polubiłam ćwiczenia :) Wracając po przeszukaniu kolejnych stron natrafiłam na informacje o „Ab Wheel” no i pomyślałam że skoro jest nawet spoko cenowo (w większości znalazłam do 50 zł ale możecie podać propozycje dobrych modeli) i nie zajmuje dużo miejsca (no wiadomo mam do dyspozycji tylko mój pokoj wiec...) tylko teraz mam kilka najważniejszych pytań:
1.Czy to pozwoli uwydatnić/wyrzeźbić/wzmocnić/powiększyć mięśnie ?
2.Ile trwałby taki trening ? Zależy mi na w miarę optymalnym czasie.
3.Jakie można wykonywać z tym ćwiczenia ?
Jeśli chodzi o dietę wiem że pewnie powiedzielibyście „skoro chcesz płaski brzuch to deficyt kaloryczny” ale tak jak mówiłam mam za niską wagę i to nie wchodzi w grę. Tak to w miarę zdrowo się odżywiam nie jem w ogóle słodyczy sosów fast foodow. Jedyne zastrzeżenia do obiadów robionych przez rodziców bo zazwyczaj jest to spora ilość smażonego miesa z bułka tarta ale mam nadzieje ze to nie przeszkodzi. Także co myślicie ? Osiągnę mój cel tym ? Jeśli będę miała nadwyżkę kaloryczna (w końcu chciałabym przytyć) to może coś mi „urośnie” z mięśni brzucha ? Ma to sens w ogóle ?