Witam, od jakiegoś czasu stosuje żelatyne w proszku firmy Abtei ( sprowadzana przez znajomego z Niemiec ) i gdzies slyszalem, ze nie nalezy spozywac tego z goracymi napojami bo traci wlasciwosci. Do tej pory spozywalem to razem ze swiezo zrobiona kawą.
...
Napisał(a)
Żelatyna jest naturalną substancją, która jest mieszaniną białek i peptydów, która pozyskiwana jest na drodze hydrolizy białka - kolagenu zawartego w takich produktach zwierzęcych, jak: skóra, chrząstki, czy kości. W skład żelatyny wchodzą trzy aminokwasy: prolina 12%, hydroksyprolina 12% i glicyna 21%. Częściowo w jej skład wychodzą również inne aminokwasy. Z reguły stosowana jest ona w przemyśle spożywczym jako hydrokoloid, czyli substancja żelująca, to różnego rodzaju galaretek. Bywa ona również składnikiem otoczki kapsułek na leki i suplementy.
Zaobserwować można wśród części osób stosowanie jej jako suplement wspomagający regenerację stawów, ścięgien i więzadeł. Stosowanie jej na pewno nie zaszkodzi. Jednak teoretycznie również raczej nie pomoże. Wynika to z tego, że strawność żelatyny w naszym organizmie wynosi około 5%. Poza tym, aminokwasy z niej po strawieniu przechodzą tę samą drogę co inne aminokwasy. Żelatyna więc nie może spowodować syntezy kolagenu w naszych stawach, ponieważ jest rozkładana tak samo, jak inne produkty. Warto również zwrócić uwagę na ilość, jaką chcesz spożywać. Duże ilości proliny, hydroksyproliny i glicyny mogą powodować problemy trawienne.
Łączenie jej z kawą wydaje się abstrakcyjne i nie bardzo widzę tego sens. Jeżeli już to wypij ją wraz z posiłkiem i dodatkiem witaminy C. Jednak niekoniecznie z gorącą kawą.

Zaobserwować można wśród części osób stosowanie jej jako suplement wspomagający regenerację stawów, ścięgien i więzadeł. Stosowanie jej na pewno nie zaszkodzi. Jednak teoretycznie również raczej nie pomoże. Wynika to z tego, że strawność żelatyny w naszym organizmie wynosi około 5%. Poza tym, aminokwasy z niej po strawieniu przechodzą tę samą drogę co inne aminokwasy. Żelatyna więc nie może spowodować syntezy kolagenu w naszych stawach, ponieważ jest rozkładana tak samo, jak inne produkty. Warto również zwrócić uwagę na ilość, jaką chcesz spożywać. Duże ilości proliny, hydroksyproliny i glicyny mogą powodować problemy trawienne.
Łączenie jej z kawą wydaje się abstrakcyjne i nie bardzo widzę tego sens. Jeżeli już to wypij ją wraz z posiłkiem i dodatkiem witaminy C. Jednak niekoniecznie z gorącą kawą.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
kwestia co masz na mysli goraca kawa? jak lubisz popijac typowy "wrzątek" jak mawia sie popularnie, to faktycznie pomysl jest raczej sredni. lepiej wrzucic sobie chocby do szejka po treningowego
1
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
Kolagen nie jest odporny na wysokie temperatury, kolagen denaturuje się już przy 30-40 stC, rozrób to lepiej z letnią wodą i wypij.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Proponowalbym jednak spozywac osobno.
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
...
Napisał(a)
to ma bardzo zla rozpuszczalnosc, dlatego do takiej kawki fajnie sie wspasowywalo. No nic, chyba bede musial sie z tym meczyc z jakim sokiem. Dzieki za info
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!