Szacuny
4
Napisanych postów
8
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
125
Mam 165cm i waze 82kg!!!
Od prawie roku stosuje rozne diety... Ta waga to wynik ciąży, w ktorej przytyłam prawie 30 kg!!! (mialam problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie, a ostatnie m-ce ciazy to upalne lato....
Mniej wiecej rok przed ciaza odchudzalam sie i wazylam 62 kg. Tak wiec juz od poczatku ciazy, odzywiajac sie "normalnie" odrazu przytylam...
Ale nie o tym...
Po zapoznaniu sie z tematami na tym forum postanowilam przejsc na diete kopenhadzka - dzis to moj 2gi dzien...
Chodze 1x w tygodniu na basen i teraz chce jeszcze pojsc na aerobic....
Z rozpiski, ktora dostalam w fitness club'ie wynika, ze tych "typow" zajec jest bardzo duzo a ja nie bardzo wiem, ktore z nich byloby odpowiednie dla mnie...
A wiec CO OZNACZJA SKRÓTY?: TBC, ABS, MIX-PAER, TAE-BO, BBS, ABF, EXCL. MIX, STEP INTERWAŁ, STRECHING? I które byłby odpowiednie dla mnie???
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Spora część osób, w szczególności kobiet chciałaby zmienić swoją sylwetkę na lepszą pod względem jakości. Niestety często można spotkać się w takich sytuacjach z podstawowymi błędami, które uniemożliwiają kształtowanie sylwetki. Podobnie jest również w Twoim przypadku. Popełniasz podstawowe błędy, więc nie ma mowy o efektach. Co więc zrobić, aby zmienić sylwetkę?
Przede wszystkim wprowadzić treningi siłowe. Zapomnij o wymienionych skrótach zajęć fitness. Nie ma to żadnego znaczenia. Podstawą będą treningi siłowe, z ćwiczeniami złożonymi i wielostawowymi, takimi jak:
- przysiady,
- ciągi,
- wykroki,
- wznosy bioder.
Oczywiście wszystko to z odpowiednimi ciężarami i ilością serii, powtórzeń i przede wszystkim techniką. Zapewne nie masz o tym pojęcia, więc odpowiednim krokiem będzie kilka spotkań z trenerem personalnym. Pokaże Ci on jak wykonywać najważniejsze ćwiczenia. Nauczysz się ich i po jakimś czasie będziesz mogła trenować sama. Warto zainwestować tutaj parę złotych. Tutaj możesz poczytać o treningach siłowych dla kobiet: https://potreningu.pl/articles/2574/efektywny-trening-silowy-kobiet--fakty-i-mity
Poza tym istotne jest to, jak się odżywiasz. Żadne diety kopenhaskie i inne głodówki. Jak najszybciej wybij sobie ten pomysł z głowy. Skupić się powinnaś na diecie zbilansowanej. Tutaj możesz poczytać o jej podstawach: https://potreningu.pl/articles/1300/dieta-prawidlowo-zbilansowana
Szacuny
1
Napisanych postów
504
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2426
wyjąsnie te które znam:
-ABS( Abdominal Body System)- są to ćwiczenia na mięsnie ud, pośladków brzucha ,bioder z użyciem ciężarków na nogi.liczy się tu sposób pracy mięsni.
-TBC(Total Body Condition)- są to ćwiczenia wzmacniające mięśnie całego ciała z wykorzystaniem hantli, ciężarków ,pasów gumowych.są to raczej ćwiczenia dla wszystkich.poprawiają kondycję no kształtują sylwetkę.
-Stretching jest to rozciąganie,poprawia elastyczność mięśni .jest to bardzo wazne zwłaszcza że zapobiega to wszelkim urazom w ścięgnach i stawach.
-BBS(Biodra, brzuch ,Stretching)- gimnastyka brzucha ,bioder i pośladków po których na zakonczenie są ćwiczenia rozciągające.
-interwał- to trening przemienny.najczęsciej jest po połączenie intensywnego wysiłku z lekkimi ćwiczeniami np wzmacniającymi.ale tu już troszkę trzeba mieć stażu treningowego.
-tae-bo - to ćwiczenia z elemenatmi boxu i kick boxingu.bardzo wyczerpujące.są to energiczne silne ruchy ( np. kopnięcia ,uderzenia pięścią).są to intensywne ćwiczenia .jest to forma dla zawansowanych.w żadnym razie nie polecam na początek.
Apsys =>polecam Tobie aguaaerobic(są to ćwiczenia w basenie przy muzyce z użyciem różnego sprzętu), stretching, TBC a także po jakimś czase Tae-bo -wspaniale spala tkankę i wyrabia komdycję.
Watermelon-is a great fruit.
You eat ,you drink ,you wash your face!!!
1
Szacuny
4
Napisanych postów
8
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
125
Dziekuje za odpowiedz...
Wczoraj byłam na aerobicu o nazwie ABF... :) To było połączenie stepu z ćwiczeniami na dolne partie... i qrcze NIE PODOBAŁO MI SIĘ!!!
Mam 3 lata przewy w ćwiczeniach (wychowanie dziecka), bolą mnie plecy, czasami "odzywa się" rwa kulszowa.. a po tych ćwiczeniach czuje się nadal jak WIELKI SUPEŁ, "strzyka" mi tu i ówdzie i... "zero" zakwasów (naprade nie obijałam się na tych ćwiczeniach)
Szacuny
1
Napisanych postów
504
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
2426
wierzę że sie nie obijałaś . i tak jak napisalam wcześniej polecam Tobie aerobic w wodzie(chyba że są jakieś przeciwskazania). a najlepiej to bym na Twoim miejscu zabrała sie za aeroby ,czyli ćwiczenie na sprzęcie typu : eliptyk,bieżnia rowerek.tak przynajmniej 3 razy w tyg .przez conajmniej 40 min(bo dopiero po 20 min zaczyna sie spalać tkanka tłuszczowa).to jest o tyle dobre ze ćwiczysz ile chcesz i kiedy chcesz, atakże bierzesz sobie jakąś ulubioną gazetkę bądz książkę , wsiadasz na sprzęt i nawet nie wiesz kiedy mija te 40 min badz wiecej.
pozdrawiam
napisz czy masz tam u sibie w klubie fitness taki sprzęt!!!
Szacuny
4
Napisanych postów
8
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
125
Co do ćwiczeń w wodzie to obawiam sie, ze nie dam rady... jedyne znane mi miejsce jest na drugim koncu miasta... :(, chyba ze znajde cos blizej, slyszałam, ze to bardzo fajna forma na spalenie tłuszczyku...
Pójde wiec za twoja rada Graka i sprawdze co onia tam maja w ty Fitness Clubie.... :), a jek nie w tym to w innym gdzies w pobliżu... :)
Jeszcze raz dzieki!